Η Δανία άνοιξε τον δρόμο: Πλήρωσε 1,19 εκατ. ευρώ για τα Panama Papers

default image

Στο στόχαστρο για φοροδιαφυγή 500-600 πολίτες. "Το οφείλουμε στους Δανούς που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους", δήλωσε υπουργός

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που γνωστοποίησε ότι αγόρασε δεδομένα των Panama Papers είναι η Δανία, σε μια προσπάθεια να διερευνήσει αν 500-600 πολίτες της, που εμφανίζονται στα εν λόγω έγγραφα, φοροδιαφεύγουν.

Ο αρμόδιος υπουργός Κάρστεν Λόριτζεν δήλωσε ότι το κράτος θα καταβάλει το ποσό των 1,19 εκατ. ευρώ για τις συγκεκριμένες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από το πασίγνωστο, πλέον, δικηγορικό γραφείο του Παναμά Mossack Fonseca. Όπως αποκάλυψε, μια ανώνυμη πηγή προσέγγισε την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και της έστειλε ένα δείγμα των εγγράφων προκειμένου να τα εξετάσει. Αυτά αποδείχτηκαν γνήσια, με την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται μυστικά στη συνέχεια με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της βουλής, την εν λόγω συμφωνία.

“Όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για χρήσιμες πληροφορίες. Το οφείλουμε σε όλους τους Δανούς φορολογούμενους που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους”, επεσήμανε ο Λόριτζεν, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αρχικά ήταν “καχύποπτος”. “Το υλικό περιέχει έγκυρες πληροφορίες για εκατοντάδες Δανούς φορολογούμενους”, πρόσθεσε.

Τα Panama Papers βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη διαρροή που έχει γίνει ποτέ, καθώς περιλάμβαναν 12,7 εκατ. ντοκουμέντα. Σε αυτά αναφέρονται λεπτομέρειες για υπεράκτιες εταιρίες, οι μισές εκ των οποίων εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, και για τους δικαιούχους τους.

Η πηγή που έκανε τη διαρροή, ονόματι “Τζο Ντόε” έδωσε το αρχείο στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με μια διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων από 180 ΜΜΕ να το εξετάζει, διαπιστώνοντας ότι σε αυτά φιγουράρουν τα ονόματα αρκετών αρχηγών κρατών και πολιτικών.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Τζο Ντόε είναι η ίδια πηγή που πούλησε τις πληροφορίες στη Δανία ενώ ο Λόριτζεν υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τίποτα απολύτως για το πρόσωπο. Η κυβέρνηση επικοινωνούσε μαζί του μέσω κρυπτογραφημένων καναλιών, είπε ο υπουργός.

Να σημειωθεί ότι μια τέτοια κίνηση είχε γίνει και το 2014, όταν οι φορολογικές αρχές της Γερμανίας πλήρωσαν περίπου 1 εκατ. ευρώ για τα αρχεία μιας πολύ μικρότερης διαρροής της Mossack Fonseca για να ελέγξει για φοροδιαφυγή πελάτες της Commerzbank.

Νωρίτερα το 2016 φορολογικές αρχές από όλο τον κόσμο είχαν ζητήσει από την κοινοπραξία των δημοσιογράφων να τους δώσουν πρόσβαση στα Panama Papers, με όλα τα αιτήματα να απορρίπτονται.

Πηγή: Guardian

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα