Η “διπλωματία των νουντλς” έφερε τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα πιο κοντά στην ειρήνη

Η “διπλωματία των νουντλς” έφερε τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα πιο κοντά στην ειρήνη
Νουντλς, το αγαπημένο φαγητό Βορειοκορεατών και Νοτιοκοερεατών AP

Το παραδοσιακό πιάτο των Κορεατών είχε ξεχωριστό ρόλο στην ιστορική συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Μουν Τζε Ιν, δείχνοντας ότι αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες είναι πιο πολλά από αυτά που τις χωρίζουν

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν σήμερα έξω από εστιατόρια της Σεούλ που σερβίρουν κρύα νουντλς όπως τα μαγειρεύουν στην Πιονγκγιάνγκ, αφού το πιάτο αυτό βρέθηκε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορική σύνοδο μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν έφερε τέτοια νουντλς για το επίσημο δείπνο που θα του παραθέσει σήμερα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-Ιν, έπειτα από επιθυμία του τελευταίου. «Κάναμε προσπάθειες να φέρουμε τα νουντλς της Πιονγκγιάνγκ», δήλωσε ο Κιμ κατά το άνοιγμα της συνόδου.

«Οπότε ελπίζω ότι ο κύριος πρόεδρος θα μπορέσει να τα ευχαριστηθεί», πρόσθεσε. Τα νουντλς αυτά είναι φτιαγμένα με κρύο ζωμό κρέατος και περιέχουν μοσχαρίσιο κρέας, ραπανάκι, κομμένα αγγούρια και μισό βραστό αυγό. Ο Μουν πρότεινε το πιάτο αυτό να περιλαμβάνεται στο μενού του επίσημου δείπνου και ζήτησε από τον Κιμ να φέρει μερικές μερίδες από το διάσημο εστιατόριο της Πιονγκγιάνγκ Okryu Gwan.

Οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι αποκρίθηκαν με χαρά στο αίτημα και μάλιστα έστειλαν έναν σεφ του εστιατορίου για να προετοιμάσει το πιάτο. Οι Νοτιοκορεάτες ήταν εμφανώς εντυπωσιασμένοι και μέχρι το μεσημέρι το hashtag με το όνομα του πιάτου #Pyongyang Naenmyeon ήταν πρώτο στο Twitter, ενώ έξω από τα εστιατόρια που το σερβίρουν είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές.

Τα νουντλς είχαν απρόσμενη επιτυχία στη σύνοδο, την οποία πολλοί Νοτιοκορεάτες αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία, καθώς ελπίζουν ότι η πρώτη επίσκεψη στη Νότια Κορέα ενός Βορειοκορεάτη ηγέτη θα αποτελέσει σημείο καμπής για την επίτευξη ειρήνης στη χερσόνησο.

«Είμαι γεμάτος συγκίνηση», σχολίασε ο Παρκ Χα-Σέοκ, 60 ετών, την ώρα που παρακολουθούσε στην τηλεόραση τη μετάδοση της συνάντησης των δύο ηγετών. «Δεν περιμένων μεγάλες αλλαγές, αλλά είναι μια αρχή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η 32χρονη Λι Τζι-Έουν, γιατρός και μητέρα ενός βρέφους, δήλωσε ότι οι εικόνες από τη συνάντηση την ώθησαν να ξεπακετάρει την τσάντα έκτακτης ανάγκης που είχε τοποθετήσει στην εξώπορτά της πριν έξι μήνες φοβούμενη ότι θα ξεσπάσει πόλεμος.

«Στην τσάντα είχα τοποθετήσει πάνες για την κόρη μου, ένα φορητό ραδιόφωνο και ένα γκαζάκι», εξήγησε. «Τώρα μου φαίνεται αστείο που είπα στη μπέιμπι-σίτερ να πάρει αυτή την τσάντα και την κόρη μου και να καταφύγει στο υπόγειο σε περίπτωση πολέμου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα