Η ΕΚΤ ζήτησε ανακεφαλαιοποίηση 8,8 δις. ευρώ από την Monte dei Paschi

default image

Μετά την έγκριση του διατάγματος για την διάσωσή της Ιταλικής Monte dei Paschi από την κυβέρνηση η ΕΚΤ έκρινε πως τελικά απαιτείται ανακεφαλαιοποίηση 8,8 δισ. αντί για 5 δισ. ευρώ, που είχε εκτιμηθεί αρχικά

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί ότι η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS) χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση 8,8 δισ. ευρώ, αντί των 5 δισ. ευρώ που εκτιμούσε προηγουμένως η MPS, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

Την περασμένη Παρασκευή, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα για τη διάσωση της MPS, καθώς το τρίτο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Ιταλίας δεν πέτυχε τη στήριξη ιδιωτών επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ που χρειαζόταν.

Η MPS ανακοίνωσε χθες ότι ζήτησε επίσημα από την ΕΚΤ την Παρασκευή να προχωρήσει σε «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», η οποία αποτελεί μία μορφή κρατικής παρέμβασης σε μία προβληματική τράπεζα που είναι ακόμη φερέγγυα. Η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση συνεπάγεται ένα ήπιο «κούρεμα» (bail – in) των επενδυτών (της τράπεζας), ενώ η κυβέρνηση μπορεί να αγοράζει μετοχές ή ομόλογα μόνο με όρους της αγοράς που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Στην απάντησή της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι έχει υπολογίσει τα κεφάλαια, που πιστεύει ότι χρειάζεται η MPS, στη βάση του ελλείμματος που είχε προκύψει από τη φετινή άσκηση αντοχής (stress test) των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Η ΕΚΤ σημείωσε ότι η ιταλική τράπεζα είναι φερέγγυα, αλλά διαμήνυσε ότι η θέση της όσον αφορά τη ρευστότητα επιδεινώθηκε γρήγορα από το τέλος Νοεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της MPS. «Η τράπεζα ξεκίνησε γρήγορα συζητήσεις με τις αρμόδιες Αρχές για να κατανοήσει τις μεθοδολογίες, στις οποίες βασίζονται οι υπολογισμοί της ΕΚΤ, και να λάβει μέτρα για την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση…», σημειώνεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συνεργασθεί με τη Ρώμη για να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διάσωση της MPS. H ιταλική χρηματιστηριακή εποπτική αρχή Consob ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων της τράπεζας θα ανασταλεί έως ότου αποσαφηνισθούν οι όροι για την κρατική διάσωσή της.

Η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει 6,5 δισ. ευρώ

Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει πιθανόν να διαθέσει περίπου 6,5 δισ. ευρώ για τη διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (MPS), δήλωσαν τρεις πηγές με γνώση του θέματος. Επιπλέον 2 έως 2,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μετατροπή ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, τα οποία κατέχουν θεσμικοί επενδυτές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα