Η έλλειψη βουτύρου στη Γαλλία απειλεί τα κρουασάν

**FOR USE WITH AP LIFESTYLES**   A customer enters Poilane Bakery as an employee displays a rack  of pain au chocolats in this Thursday, Dec. 6, 2007 photo in Paris. Literally translated as "bread with chocolate," the pain au chocolat is a typical French breakfast food, perfect with a steaming bowl of cafe au lait or as an after-school snack for hungry children. Apollonia Poilane, a third-generation baker and the CEO of Poilane bakeries, says that the butter is what makes French pain au chocolat so much better than the so-called chocolate croissant.     (AP Photo/Christophe Ena)
**FOR USE WITH AP LIFESTYLES** A customer enters Poilane Bakery as an employee displays a rack of pain au chocolats in this Thursday, Dec. 6, 2007 photo in Paris. Literally translated as "bread with chocolate," the pain au chocolat is a typical French breakfast food, perfect with a steaming bowl of cafe au lait or as an after-school snack for hungry children. Apollonia Poilane, a third-generation baker and the CEO of Poilane bakeries, says that the butter is what makes French pain au chocolat so much better than the so-called chocolate croissant. (AP Photo/Christophe Ena) AP

Πονοκέφαλο στη γαλλική κυβέρνηση προκαλεί η έλλειψη βουτύρου στη χώρα που έχει ως αποτέλεσμα την «εκτόξευση» της τιμής του δημοφιλέστατου γαλλικού εδέσματος

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες στη Γαλλία, με αφορμή την αύξηση της τιμής στο βούτυρο τον τελευταίο χρόνο, η οποία τους προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις και απειλεί τη αρτοβιομηχανία με σοβαρές ελλείψεις.

Οι πρώτες ελλείψεις βουτύρου «χτύπησαν ήδη τη Γαλλία, όπου τα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να αδειάζουν, με τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων να πιέζονται, να καθυστερούν τις παραδόσεις των παραγγελιών τους και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακυλήσουν το κόστος στους εμπόρους λιανικής και στους καταναλωτές.

Ήδη οι αρτοποιοί βλέπουν το κόστος παραγωγής κρουασάν να αυξάνεται, δεδομένου ότι το βούτυρο αποτελεί ίσως το βασικότερο συστατικό του συγκεκριμένου γαλλικού εδέσματος. Όπως επεσήμανε στο πρακτορείο Reuters ο Samir Kichou, ιδιοκτήτης παραδοσιακού αρτοποιείου στο Παρίσι, πλέον η παραγωγή κρουασάν κοστίζει πάνω από 6 ευρώ το κιλό.

Ο ίδιος δεν έχει προς το παρόν αυξήσει την τιμή που πουλά το γαλλικό έδεσμα, όμως παραδέχεται ότι είναι κάτι που μπορεί να κάνει σύντομα.

«Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές κι ετοιμαζόμαστε για τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα όπως το παραδοσιακό Galette des Rois, μια παρασκευή που χρειάζεται αρκετό βούτυρο, θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τις τιμές των προϊόντων μας» σημειώνει.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων διαμαρτύρονται ότι έχουν μικρό κέρδος από την παραγωγή βουτύρου με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή» για να λήξει αυτή η κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί να αλλάξει τις πρακτικές που ισχύουν στην τροφική αλυσίδα, προς όφελος των αγροτών και των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το θέμα έφθασε στο γαλλικό Κοινοβούλιο με τον υπουργό Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ να εισηγείται πως οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι προμηθευτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε προσαρμογές των τιμών προκειμένου να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

(Φωτογραφία: AP / Christophe Ena)

ADVERTISING

SHARE: