Η επιλογή Τραμπ που βάζει τον πλανήτη σε κίνδυνο

Η επιλογή Τραμπ που βάζει τον πλανήτη σε κίνδυνο

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε για την θέση του αξιωματούχου περιβάλλοντος έναν υποστηρικτή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και έναν απόστρατο στρατηγό ως επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε χθες έναν υποστηρικτή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων για την ανώτατη θέση αξιωματούχου του περιβάλλοντος, άλλον έναν απόστρατο στρατηγό ως επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και τον κυβερνήτη της Άϊοβα ως πρέσβη στην Κίνα, επιλογές που αντιτίθενται σε μερικές από τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Ο Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να στελεχώνει το υπουργικό του συμβούλιο πριν την ορκομωσία του ως πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου, είπε ότι διορίζει τον γενικό εισαγγελέα της Οκλαχόμα Σκοτ Προύιτ, 48, ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Ο Προύιτ είχε μηνύσει την Υπηρεσία στο παρελθόν σε μια προσπάθεια να αναιρέσει έναν σημαντικό κανονισμό του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που ορίζει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπεύθυνες για την αλλαγή κλίματος, κυρίως από βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον άνθρακα.

Ο Τραμπ επέλεξε επίσης τον στρατηγό ε.α. Τζον Κέλι, 66, για υπουργό της Εσωτερικής Ασφάλειας, το υπουργείο που επιβλέπει τη μετανάστευση. Ο Κέλι, ο τρίτος στρατηγός ε.α. που έχει διορίσει ο Τραμπ σε υψηλό αξίωμα, είπε στο Κογκρέσο πέρυσι ότι η έλλειψη ασφάλειας στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού αποτελούσε απειλή για τις ΗΠΑ.

Η ομάδα μετάβασης του Τραμπ στην εξουσία είπε ότι ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Άϊοβα Τέρι Μπράνσταντ, 70, ο οποίος υπερηφανεύεται για τις στενές του σχέσεις με την ηγεσία στο Πεκίνο, επιλέχθηκε ως αμερικανός πρέσβης στην Κίνα.

Επιπλέον, μέλη της ομάδας είπαν ότι η Λίντα Μακ Μάν (McMahon, στα αγγλικά), 68, πρώην διευθύνων στέλεχος της εταιρείας επαγγελματικής πυγμαχίας και τηλεοπτικού δικτύου WWE και σύζυγος του προέδρου της εταιρείας, παραγωγού και πρώην παλαιστή Βινς Μακ Μάν, επελέγη από τον Τραμπ για να διευθύνει την Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων (SBA). Ο Τραμπ έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της WWE και διατηρεί στενές σχέσεις με το ζεύγος Μακ Μάν. Είναι μέλος του Hall of Fame της WWE.

Και οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει να εγκριθούν από την αμερικανική Γερουσία προτού αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η επιλογή του Προύιτ έγινε παρά τον ηπιότερο τόνο που υιοθέτησε ο Τραμπ για την περιβαλλοντική νομοθεσία από την εκλογική του νίκη στις 8 Νοεμβρίου. Μετά τη νίκη του, έχει αποφύγει να χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως απάτη, έχει δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή που αφορά τη μείωση των εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, και συναντήθηκε με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, σημαντικό εκφραστή υποστήριξης της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η επιλογή του Προύιτ έφερε την αντίδραση των δημοκρατικών, και ιδιαίτερα της Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία δήλωσε, "Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν μπορεί να παίρνει υπαγόρευση από τους λομπίστες όσων ρυπαίνουν και από τις μεγάλων πετρελαιϊκών εταιρειών".

Σκληρά λόγια για την απέλαση των μεταναστών

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του ο Τραμπ μιλούσε σκληρά για την απέλαση όλων των παρανόμων μεταναστών στις ΗΠΑ, που υπολογίζονται στα 11 εκατομμύρια, και για την οικοδόμηση ενός τοίχου κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. Αλλά από την εκλογική του νίκη χρησιμοποιεί ηπιότερες δηλώσεις για απελάσεις και έχει αναφερθεί σε ορισμένους παράνομους μετανάστες ως "υπέροχους ανθρώπους".

Ο Κέλι θα συνεργαστεί παράλληλα με τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζεφ Σέσιονς, την επιλογή του Τραμπ για γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, ο οποίος αποτελεί κύριο εκφραστή της άποψης ανάληψης δραστικών μέτρων αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Ως υπουργός, ο Κέλι θα ευθύνεται για την ασφάλεια συνόρων εναντίον παράνομων μεταναστών, την προστασία του προέδρου, θα διαχειρίζεται φυσικές καταστροφές και θα συντονίζει τις υπηρεσίες πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας. Προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, υπεύθυνος για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και σχέσεις με τη Λατινική Αμερική και τις χώρες της Καραϊβικής. Υπήρξε υποστηρικτής του της συνέχισης της λειτουργίας της αμερικανικής στρατιωτικής φυλακής στον Κόλπο του Γκουαντάναμο της Κούβας.

Νωρίτερα, ο Τραμπ επέλεξε τον στρατηγό ε.α. Τζέιμς Μάτις ως υπουργό Άμυνας και τον αντιστράτηγο ε.α. Μάικλ Φλιν ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

Ο Μπράνσταντ υπήρξε ενθουσιώδης εμπορικός εταίρος της Κίνας, βοηθώντας την πολιτεία του, Άϊοβα, να πουλήσει γεωργικά προϊόντα στην υπερδύναμη της Ασίας. Η επιλογή του ακολουθεί την αναστάτωση από τον Τραμπ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο με σκληρά λόγια για το εμπόριο και με ένα τηλεφώνημά του στην ηγέτιδα της Ταϊβάν.

Μερικοί ειδικοί ανησυχούν ότι ο Τραμπ θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, δεδομένων των δηλώσεών του ότι θα επιβάλλει μεγάλους δασμούς εισαγωγής σε κινεζικά προϊόντα και ότι θα χαρακτηρίσει την Κίνα χειραγωγό συναλλάγματος στην προσπάθειά της, όπως δήλωσε, να πουλήσει με αθέμιτο τρόπο τα προϊόντα της στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει ακόμα αρκετές σημαντικές θέσεις να πληρώσει στις επόμενες μέρες, μεταξύ των οποίων είναι και η μεγάλης προβολής θέση του υπουργού Εξωτερικών. Η ομάδα του είπε ότι ο πρώην ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ, σκληρός επικριτής του Τραμπ κατά την προεκλογική καμπάνια, εξακολουθεί να θεωρείται υποψήφιος για κάποια διπλωματική θέση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ

ADVERTISING

SHARE: