Η επόμενη μεταμόρφωση του Τραμπ

Η επόμενη μεταμόρφωση του Τραμπ
Σωσίες του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη AP

Αφού κήρυξε από την G7 εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη, αφότου άνοιξε αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ βάζοντας φωτιά στη Μέση Ανατολή κι αφού "έσπασε" την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε τώρα να λύσει τις διαφορές του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο Αμερικανός Πρόεδρος αλλάζει διαθέσεις, ύφος και στάση. Το κυριότερο: αυτό τού συμβαίνει όχι μόνο με μικρά ζητήματα “εσωτερικής καύσης” στις ΗΠΑ, αλλά και με τεράστια διεθνή ζητήματα, με τα οποία συνδέεται η παγκόσμια ειρήνη και η σταθερότητα στις αγορές.

Αφού τα έβαλε λοιπόν με τους… υπόλοιπους έξι από τους G-7 και κήρυξε εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη, αφότου άνοιξε αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ ξεσηκώνοντας τη Μέση Ανατολή, αφού “έσπασε” τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν κινούμενος κόντρα σε ολόκληρο τον κόσμο αποφάσισε ότι είναι η σωστή στιγμή να λύσει φιλικά τις διαφορές του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Α, ναι! Είναι ο ίδιος Κιμ, με τον οποίο απειλούσαν προ δύο μηνών να πατήσουν τα κουμπιά βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές…

Το κλείσιμο του ιστορικού “ραντεβού” των δύο ηγετών (σ.σ.: πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ ενός εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου και ενός Βορειοκορεάτη ηγέτη) πέρασε γενεές δεκατέσσερις, κάτι που δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη δεδομένου τόσο των μετώπων που έχει ανοίξει ο Τραμπ ανά την υφήλιο όσο και του έκρυθμου χαρακτήρα του (απέναντι στον οποίο ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποδείχτηκε -αρχικά τουλάχιστον- σντίπαλο δέος). Τελικώς η συνάντησή τους ορίστηκε για αύριο, Τρίτη 12 Ιουνίου, στις 09.00 το πρωί (τοπική ώρα, 04.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στο ξενοδοχείο Capella της Σιγκαπούρης.

Πινιάτες σε εστιατόριο του Μεξικό με τις μορφές των Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθεί αναμφίβολα το βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο στη διάρκεια των ετών στοίχισε στην Πιονγκγιάνγκ μια εντυπωσιακή σειρά κυρώσεων από τον ΟΗΕ. Το ερώτημα ωστόσο που η διεθνής κοινότητα περιμένει με αγωνία να απαντηθεί είναι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιδείξει επιτέλους την ψυχραιμία αν όχι ικανότητα που χρειάζεται ο χειρισμός ενός τόσο κρίσιμου θέματος, τη στιγμή που τον τελευταίο μόλις μήνα έχει τεθεί απέναντι σε οκτώ χώρες σε Δύση και Ανατολή (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδά, Ιράν και Παλαιστίνη. Αν θυμηθούμε και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα που συνυπέγραψαν 200 κράτη το 2015, τότε οι αντιτιθέμενες προς την Αμερική χώρες ανέρχονται σε δεκάδες)!

Αντί μάλιστα να εξηγήσει με επιχειρηματολογία και πολιτική σκέψη τις ενστάσεις του για τις διπλωματικές ρήξεις, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει να απαντά στους “αντιπάλους” του με καυστικές δηλώσεις και θυμωμένα tweets.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντ. Τραμπ έφυγε άρον άρον από τη σύνοδο κορυφής της G7 για να είναι συνεπής στο ραντεβού του με τον Κιμ. Οι τελευταίες επίσημες δηλώσεις της Προεδρίας των ΗΠΑ για τη συνάντηση της Ομάδας των Επτά ήταν όσο πιο κατευναστικές γινόταν: «Είχαμε εξαιρετικά παραγωγικές συναντήσεις για την ανάγκη να έχουμε δίκαιες εμπορικές συναλλαγές» είπε. Την ίδια στιγμή οι έξι εταίροι του συνυπέγραφαν το ανακοινωθέν που ο Τραμπ απέρριψε και του καταλόγιζαν έλλειψη συνάφειας και ασυνέπεια

Αφίξεις και δρακόντεια μέτρα

Οι προετοιμασίες για τη Συνάντηση Κορυφής ΗΠΑ – Β. Κορέας είναι πυρετώδεις, ενώ τα μέτρα ασφαλείας που θα κοστίσουν στη Σιγκαπούρη περί τα 20 εκατ. δολάρια (μαζί με τα έξοδα της διοργάνωσης) περιλαμβάνουν από “στρατιές” αστυνομικών και ειδικών φρουρών, περιπολίες, τελευταία συστήματα παρακολούθησης μέχρι και… απελάσεις! Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σιγκαπούρης Κ. Σανμουγκάν, το Σάββατο απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα σε έναν άντρα, καθώς εντοπίστηκε «υλικό βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας» στο κινητό του.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι δύο μέλη συνεργείου του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Νότιας Κορέας απελάθηκαν από την Σιγκαπούρη, μετά την σύλληψή τους για την παράνομη είσοδό τους στην οικία του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας.

Οι δύο ηγέτες έχουν ήδη φτάσει στη Σιγκαπούρη: Ο μεν Κιμ προσγειώθηκε χθες στη χώρα με πτήση της Air China (αρχικά, είχε ανακοινωθεί πως θα μετέβαινε με κυβερνητικό αεροσκάφος, ωστόσο η αρχική ενημέρωση αποδείχθηκε “αντιπερισπασμός” για λόγους ασφαλείας), ο δε Τραμπ προσγειώθηκε με το προεδρικό Air Force One το απόγευμα της Κυριακής γύρω στις 20.30 (τοπική ώρα).

Νωρίτερα το γιγάντιο αεροσκάφος της αμερικανικής Προεδρίας πραγματοποίησε στάση ανεφοδιασμού στην αμερικανική βάση Σούδας προτού απογειωθεί περί τις 04.40 τα ξημερώματα για τη Σιγκαπούρη. «Το Air Force One προσγειώθηκε στο ελληνικό νησί της Κρήτης στις 3:07 τοπική ώρα, περίπου οκτώ ώρες μετά την αναχώρηση από την αεροπορική βάση Bagotville (στο Κεμπέκ του Καναδά). Ο προορισμός μας για ανεφοδιασμό είναι ο κόλπος της Σούδας, όπου φαίνεται να έχει μια όμορφη μεσογειακή βραδιά» ανέφερε το σχετικό τηλεγράφημα της δημοσιογραφικής αποστολής

Τον Ντόναλντ Τραμπ συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Νοτιοκορεάτες παρακολουθούν τηλεοπτικό ρεπορτάζ σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας AP

Το ιστορικό μιας “πυρηνικής” σχέσης

Στις 2 Ιανουαρίου του 2017, προτού καν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα καταφέρει ποτέ να αναπτύξει «ένα πυρηνικό όπλο ικανό να πλήξει την αμερικανική επικράτεια». Η διπλωματική επιλογή δεν φαίνεται να απορρίπτεται, τουλάχιστον έως εκείνη τη στιγμή: τον Μάιο του 2017, πριν από την κλιμάκωση των εντάσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. «Εάν οι συνθήκες το επέτρεπαν προκειμένου να συναντηθώ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, θα το έκανα, μετά βεβαιότητας. Θα ήταν τιμή μου να το κάνω».

Όμως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει σε δύο εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων και ο Κιμ θα διαβεβαιώσει ότι «όλη η αμερικανική επικράτεια βρίσκεται στην εμβέλειά μας». Θα ακολουθήσει η κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που θα σηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων από την επιβολή αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων και την υπόσχεση του μεγιστάνα προέδρου να απαντήσει με «φωτιά και οργή» σε κάθε επίθεση της Βόρειας Κορέας. Οι Βορειοκορεάτες αντιδρούν με τη διεξαγωγή της έκτης πυρηνικής δοκιμής τους, διαβεβαιώνοντας ότι πραγματοποίησαν δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Η πολεμική ρητορική που ακολουθεί μεταξύ των δύο ηγετών θα πάρει πολύ σύντομα μια πολύ επιθετική τροπή σε προσωπικό επίπεδο. Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Τραμπ χαρακτηρίζει τον Κιμ «μικρόσωμο πυραυλάνθρωπο».

Δύο ημέρες αργότερα, ο Βορειοκορεάτης απαντά: «Θα εξημερώσω με τη φωτιά τον διανοητικά διαταραγμένο Αμερικανό γεροξεκούτη». Τον Νοέμβριο του 2017, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μιλά για ένα «άρρωστο κουτάβι» απευθυνόμενος στον Κιμ, προτού σπεύσει να κομπάσει, στις αρχές του 2018, για το μέγεθος του κουμπιού που θα πατήσει για μια επίθεση με πυρηνικά. «Ενημερώστε τον ότι κι εγώ έχω ένα κουμπί για τα πυρηνικά, όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ ισχυρότερο από το δικό του και λειτουργεί!».

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο πρώην επιχειρηματίας των ακινήτων κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ότι «βασάνισε πέραν του αδιανόητου» τον Όττο Ουόρμπιερ (σ.σ.: τον Αμερικανό φοιτητή, που κρατείτο στη Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 για την κλοπή μιας προπαγανδιστικής αφίσας και παραδόθηκε στους Αμερικανούς, ενώ βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση, τον Ιούνιο του 2017). Απεβίωσε μία εβδομάδα μετά τον επαναπατρισμό του. Η Ουάσιγκτον απαγορεύει στους πολίτες της να επισκέπτονται τη Βόρεια Κορέα την οποία εντάσσει στον κατάλογο με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Τον Φεβρουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ (Νότια Κορέα) οι δύο Κορέες προσεγγίζουν η μία την άλλη: Σε μια συμβολική ενέργεια, παρελαύνουν μαζί στην τελετή έναρξης και σε διπλωματικό επίπεδο οι απεσταλμένοι των δύο χωρών συναντιούνται.

Ο Τραμπ θα χαιρετίσει την έναρξη της εκτόνωσης, την οποία θα πιστώσει τον Απρίλιο στον εαυτό του: «Χωρίς εμένα (…) οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν μια αποτυχία και αντ’ αυτού ήταν μια μεγάλη επιτυχία».

Ο παράγων Πομπέο και η ανακοίνωση συνόδου

Υπό την ιδιότητα του διευθυντή της CIA και προτού πάρει τα ηνία της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την Πιονγκγιάνγκ το Σαββατοκύριακο του Πάσχα για να συναντηθεί με τον Κιμ. Την 8η Μαΐου, ο Τραμπ αποκαλύπτει ότι ο νέος ΥΠΕΞ της αμερικανικής κυβέρνησης κατευθύνεται εκ νέου προς τη Βόρεια Κορέα. Θα συναντηθεί ακόμη μια φορά με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη και θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με τρεις Αμερικανούς πρώην κρατουμένους, την απελευθέρωση των οποίων ζητούσε η Ουάσιγκτον.

Στις 8 Μαρτίου, ο σύμβουλος ασφαλείας της προέδρου της Νότιας Κορέας, Σουνγκ Έουι-γιονγκ θα αιφνιδιάσει ολόκληρο τον πλανήτη ανακοινώνοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να συναντηθούν.

Η Σύνοδος μεταξύ των δύο ανδρών αύριο, 12 Ιουνίου, θα γραφτεί εκ των πραγμάτων στην Ιστορία. Απλά όλοι ελπίζουν να μη γραφτεί με μελανά χρώματα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα