Η Hurriyet μιλάει για ‘κρατούμενους πρόσφυγες’ στη Μόρια

Η Hurriyet μιλάει για ‘κρατούμενους πρόσφυγες’ στη Μόρια

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι κάποιοι πρέπει να περιμένουν τρεις με τέσσερις μήνες για να γίνει δεκτό το αίτημά τους

Ρεπορτάζ στη Μόρια πραγματοποίησε η τουρκική Hurriyet που εξαγοράστηκε προσφάτως από τον όμιλο Dogan που είναι φιλικά προσκείμενος στον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Dogan Holding έχει πλέον στην κατοχή της την εφημερίδα Hurriyet, που θεωρείται “εφημερίδα αναφοράς” στην Τουρκία, το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D και το CNN-Turk.

Η αγγλική εκδοχή της Hurriyet, η Hurriyet Daily News, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των αλλοδαπών και των διπλωματών στην Τουρκία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο μετάβασής της στη νέα ιδιοκτησία. Εν μέσω λοιπόν εξελίξεων και όντας σε νέο καθεστώς “γραμμής”, η Hurriyet κυκλοφορεί σήμερα με το ρεπορτάζ για τη Μόρια και στο έντυπο πρωτοσέλιδό της.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για “5.000 κρατούμενους” που ζουν σε ένα “κέντρο που χωράει 2.000 ανθρώπους”.

Οι πρόσφυγες από το Ιράν, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, τη Παλαιστίνη, την Αλγερία, την Αιθιοπία, τη Σομαλία, το Κονγκό, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν “περιμένουν να γίνουν δεκτά τα αιτήματα ασύλου”, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Στη συνέχεια περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας λόγο για “νέες αφίξεις παρότι το κέντρο είναι γεμάτο. Όσοι έρχονται εδώ μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές και αναγκάζονται να καίνει ξύλα ελιάς για να ζεσταθούν τον χειμώνα μιας και υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού”.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμη ότι κάποιοι πρέπει να περιμένουν τρεις με τέσσερις μήνες για να γίνει δεκτό το αίτημά τους. “Τα παιδιά παίζουν στη λάσπη. Άλλοι προσεύχονται μπροστά στις σκηνές, άλλοι ξυρίζονται σε σπασμένους καθρέφτες”, γράφει η Hurriyet.

Στη Hurriyet μιλάει και εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η συντονίστρια της Οργάνωσης Luca Fontana μιλάει για τον 19χρονο που αυτοκτόνησε πριν μερικούς μήνες. Η ίδια αναφέρει πως οι συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής είναι κακές, ενώ υποστηρίζει πως “οι γυναίκες φοβούνται τα βράδια να πάνε ακόμη και στην τουαλέτα”. “Οι Αφρικανοί ζούνε σε μια τεράστια τέντα. Μπαίνουμε μέσα παρότι μας έχουν προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνο. Το όλο σκηνικό “θυμίζει κοιτώνα φυλακής με ράντζα. Μέσα στην τέντα τα πάντα είναι σκοτεινά από κάθε άποψη”, προσθέτει.

Ένας 25χρονος μετανάστης από τη Συρία, ο Mahmut Hamada αναφέρει πως “ήρθαμε στην Ευρώπη για καλύτερα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως εδώ είναι σαν φυλακή”.

“Προσπαθούμε να ζήσουμε σε μια μικρή σκηνή, κάτω από δύσκολες συνθήκες, οκτώ άτομα που είναι η οικογένειά μου”, λέει άλλος πρόσφυγας που ζει στη Μόρια εδώ και πέντε μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα