Η Ισλανδία απέκτησε κυβέρνηση τρεις μήνες μετά τις εκλογές

Η Ισλανδία απέκτησε κυβέρνηση τρεις μήνες μετά τις εκλογές

Συνασπισμός τριών κεντροδεξιών κομμάτων θα κυβερνά τη χώρα. Η Βουλή θα αποφασίσει εάν θα γίνει δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ε.Ε.

Οι συνομιλίες των τελευταίων ημερών απέδωσαν καρπούς. Τρεις μήνες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, τα ισλανδικά κόμματα Ανεξαρτησία, Μεταρρύθμιση και Ακτινοβόλο Μέλλον συμφώνησαν για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο συνασπισμός θα κατέχει συνολικά 32 από τις 63 κοινοβουλευτικές έδρες. Το Κόμμα Ανεξαρτησίας θα έχει 21 έδρες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο κόμμα στον συνασπισμό. Ωστόσο αντιτίθεται στην ένταξη στην Ε.Ε., ενώ τα άλλα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ.

Τα κόμματα Ανεξαρτησία και Μεταρρύθμιση αποδέχθηκαν χθες τη συμφωνία, μετέδωσαν ισλανδικά ΜΜΕ. Το κόμμα Ακτινοβόλο Μέλλον ανέφερε ότι εξέφρασε την υποστήριξή του στη συμφωνία με ψηφοφορία που διεξήχθη στη διάρκεια της νύχτας.

«Η συμφωνία, έπειτα από συζήτηση, εγκρίθηκε από τη διεύθυνση με ηλεκτρονική ψηφοφορία και έγινε αποδεκτή από το κόμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ούνσταϊν Γιόχανσον.

Η συμφωνία θέτει τέρμα στο πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Τον Νοέμβριο, τα τρία κόμματα εγκατέλειψαν μια προσπάθεια να σχηματίσουν συνασπισμό. Οι Αριστεροί Πράσινοι και το Κόμμα των Πειρατών κατέβαλαν επίσης προσπάθειες, χωρίς επιτυχία, να σχηματίσουν κυβέρνηση, προτού η εντολή επιστρέψει στο Κόμμα της Ανεξαρτησίας.

Η Ισλανδία έκανε αίτηση για να ενταχθεί στην Ε.Ε. το 2009, ένα χρόνο μετά την κατάρρευση του τραπεζικού της τομέα που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Η τραπεζική κατάρρευση οδήγησε πολλούς να υποστηρίξουν ότι η Ισλανδία θα πρέπει να έχει στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη, ακόμη και να υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα, προκειμένου να προστατευθεί από μελλοντικές κρίσεις.

Η Ισλανδία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA), στη συνέχεια απέσυρε την υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ε.Ε.

Τώρα, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του κεντροδεξιού συνασπισμού, η Βουλή θα αποφασίσει εάν θα γίνει δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ

ADVERTISING

SHARE: