Η Ιταλία στηρίζει Αλβανία: Καραμπινιέρι στα σύνορα, για να μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

default image

Πέφτουν οι μάσκες στο προσφυγικό. Κοινές περιπολίες ξεκινούν Ιταλοί και Αλβανοί αστυνομικοί στην ελληνο-αλβανική μεθόριο, για την αποτροπή διέλευσης προσφυγικών ροών. Στόχος να μην περάσουν πρόσφυγες δια της Αδριατικής στα ιταλικά εδάφη

Άνδρες της ιταλικής αστυνομίας θα περιπολούν από κοινού με Αλβανούς συναδέλφους τους στην ελληνο-αλβανική μεθόριο για την αποτροπή διέλευσης προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη μέσω Αδριατικής, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών, Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα.

Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν, ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από μεθαύριο Σάββατο.

Μάλιστα στο πλαίσιο της συνεργασίας συναντήθηκαν στην Αυλώνα οι αρχηγοί της αστυνομίας των δύο χωρών, για να εξειδικεύσουν την συμφωνία των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Η Ιταλία σπεύδει να προσφέρει βοήθεια στα Τίρανα καθώς ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επιλογή της Αλβανίας ως ενδιάμεσης χώρας, από τα καραβάνια των προσφύγων, θα οδηγήσει τους πρόσφυγες, δια της Αδριατικής, στα εδάφη της.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, δήλωσε πως η ΠΓΔΜ ελπίζει πως το γεγονός ότι σταμάτησε τους μετανάστες στα σύνορά της με την Ελλάδα, ενέργεια που ουσιαστικά έκλεισε την οδό των Βαλκανίων προς τη βόρεια Ευρώπη, θα τη βοηθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η στάση της ΠΓΔΜ στην κρίση θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Γιόλεφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ “θα πάρει τη θέση της στο τραπέζι του ΝΑΤΟ”. “Δείξαμε ότι είμαστε ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας”, πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έκλεισαν τα σύνορά τους, εφαρμόζοντας -όπως είπε- μέρος της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χειρισμό της προσφυγικής κρίσης.

Ο πρόεδρος Τουσκ έγραψε μάλιστα στον προσωπικό λογαριασμό του, πως “οι παράτυπες ροές μεταναστών διά μέσου των δυτικών βαλκανικών χωρών έφτασαν στο τέλος τους. Δεν τίθεται ζήτημα μονομερούς ενέργειας, αλλά κοινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28”.

“Ο Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βλακανίων” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε tweet του, απαντώντας στις αναρτήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, “Η ΕΕ δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα