Η Κομισιόν έτοιμη να απαντήσει με δασμούς σε μπέρμπον, Harley και άλλα αμερικανικά προϊόντα

Η Κομισιόν έτοιμη να απαντήσει με δασμούς σε μπέρμπον, Harley και άλλα αμερικανικά προϊόντα
Press conference by Phil Hogan, Member of the European Commission in charge of Agriculture and Rural Development, on the presentation of the Agri report on the effects of trade agreements in Brussels, Belgium on Feb. 27, 2017 / . , , 27 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

"Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητή. Προτιμούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους Αμερικανούς φίλους μας" δήλωσε η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μαλμστρομ

Κατά της απόφασης Τραμπ για δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στράφηκε σήμερα η Κομισόν.

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μαλμστρομ, το Κολέγιο των Επιτρόπων θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη για το θέμα και με τη σύμφωνη γνώμη τους θα προσφύγει κατά της απόφασης Τραμπ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, προκειμένου να επιβάλει ανάλογους περιοριστικούς δασμούς σε αμερικάνικες εισαγωγές κατ΄αναλογία με την ζημιά που θα προκληθεί στην ΕΕ από την αμερικάνικη απόφαση.

Η Επίτροπος σημείωσε ότι μια λίστα με συγκεκριμένα προϊόντα στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί (όπως το μπέρμπον ουίσκι, το φυστικοβούτυρο, τα τζινς Levie, αλλά και οι μηχανές Harley Davidson όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος Γιούνκερ) θα προωθηθεί στα Κράτη Μέλη προς έγκριση και τα μέτρα θα ετοιμαστούν προς άμεση χρήση.

Όπως είπε, αν εφαρμοστεί η απόφαση Τραμπ, τότε 50 εκατομμύρια τόνοι ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου θα «ξεμείνουν» στην ΕΕ και χιλιάδες θέσεις εργασίας θα κινδυνέψουν.

Η Επίτροπος Μαλμστρομ είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο Πρόεδρος Τραμπ  θα επιβάλει δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, επικαλούμενος διάταξη του 1962 για την εθνική ασφάλεια. Η ΕΕ αμφισβητεί την αμερικάνικη δικαιολογία καθώς οι χώρες της ΕΕ είναι σύμμαχοι με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Προειδοποίησε δε ότι η απόφαση θα βλάψει τις διατλαντικές σχέσεις και ζήτησε από τις ΗΠΑ “να το ξανασκεφτούν” και να εξαιρέσουν την ΕΕ από την απόφαση.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις αμερικανικές Αρχές για να τους πείσουμε να το ξανασκεφτούμε. Η ΕΕ ως εταίρος των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας πρέπει να εξαιρεθεί από την απόφαση», είπε.

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητή. Προτιμούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους Αμερικανούς φίλους μας. Αλλά εάν γίνει, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι» δήλωσε η Μαλμστρομ, που τόνισε ότι «η εσωστρέφεια και ο προστατευτισμός δεν είναι η απάντηση». Η ίδια εξήγησε ότι 2 εκατομμύρια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα παράγονται στις ΗΠΑ με αμερικάνικες θέσεις εργασίας και αντίστοιχη συνεισφορά στο αμερικάνικο ΑΕΠ και πως οι απειλές Τραμπ για το θέμα δεν έχουν πραγματική βάση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα