Η Κύπρος απαντά με δική της Navtex σε αυτή της Τουρκίας

Η Κύπρος απαντά με δική της Navtex σε αυτή της Τουρκίας
Πλατφόρμα Γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ap

Στην αντεπίθεση η Κυπριακή Δημοκρατία. Εξέδωσε antinavtex, αναφέροντας ότι η νέα τουρκική navtex, που αφορούσε τη διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής, δεν έχει την έγκριση των κυπριακών αρχών

Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι εξέδωσε αntinavtex, με την οποία αναφέρει ότι η νέα τουρκική Navtex (οδηγία προς ναυτιλομένους) δεν έχει την έγκριση των κυπριακών Αρχών.

Η Τουρκία με τη νέα Navtex δεσμεύει περιοχές για την περίοδο 11 με 18 Μαρτίου και 22 με 29 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το σταθμό της Αττάλειας, η Navtex αφορά διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής.

Επίσης, η Λευκωσία εξέδωσε Navtex, που δεσμεύει περιοχή εντός του οικοπέδου 10 και αφορά τις έρευνες της ExxonMobil στο συγκεκριμένο τεμάχιο, εν αναμονή της έλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ των δύο ερευνητικών πλοίων της εταιρείας για προκαταρκτικές εργασίες για τη γεώτρηση, που είναι προγραμματισμένη τον Οκτώβριο.

Η Τουρκία περικυκλώνει την Κύπρο μέχρι τέλος Μαρτίου

Σε ανανέωση της υφιστάμενης Navtex προχώρησε η Άγκυρα για τη διενέργεια άσκησης στρατιωτικού σκάφους για την ανέλκυση υποθαλάσσιου αντικειμένου από τις 11-18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Ουσιαστικά έτσι η Τουρκία δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη περιμετρικά του Κύπρου, περικυκλώνοντας ουσιαστικά τη Μεγαλόνησο και επικαλύπτοντας μικρό τμήμα του οικοπέδου «10» εν αναμονή των ερευνών της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobiL, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, τα δυο ερευνητικά σκάφη που εκμίσθωσε η ExxonMobiL δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το «Ocean Investigator» παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου και το «Med Surveyor» έπλεε ανοικτά της Χάιφα, πραγματοποιώντας έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.

(Πηγή: ΑΠΕ, Φιλελεύθερος, φωτό: AP Photo/Petros Karadjias, File)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα