Η κυρίαρχη Μέρκελ, μόνη και αντιμέτωπη με τον λαϊκισμό

Η κυρίαρχη Μέρκελ, μόνη και αντιμέτωπη με τον λαϊκισμό

Με την επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU αρχίζει η μάχη των εκλογών του 2017. Το CDU αναμένεται να σκληρύνει τον τόνο στο θέμα της μετανάστευσης. Νέο τοπίο στην Ευρώπη μετά την ήττα Ρέντσι

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να επανεκλεγεί σήμερα στην ηγεσία των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών για να ξεκινήσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών του 2017 διεκδικώντας τέταρτη θητεία με κεντρικό σύνθημα την αντιμετώπιση του λαϊκισμού.

Οι 1.001 σύνεδροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) συνέρχονται στο Εσεν για να επανεκλέξουν στην ηγεσία την καγκελάριο δύο εβδομάδες αφού ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν πιθανότατα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Έπειτα από 11 χρόνια στην καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ παραμονής στην εξουσία μεταξύ των ηγετών της Δύσης, αλλά απειλεί πλέον και τα εθνικά ρεκόρ του Κόνραντ Αντενάουερ (14χρόνια) και του Χέλμουτ Κολ (16 χρόνια).

Μοναδική υποψήφια για την προεδρία της CDU, η 62χρονη καγκελάριος θα ορίσει με τη σημερινή της ομιλία στο συνέδριο του Εσεν τους άξονες του προγράμματός της εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2017.

Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την 9η θητεία της στην ηγεσία του κόμματος. Κατά την επανεκλογή της το 2014 είχε εξασφαλίσει το 96,7% των ψήφων του συνεδρίου, ένα από τα καλύτερα σκορ της στα 16 χρόνια της ηγεσίας της CDU, ενός από τους κεντρικούς άξονες της μεταπολεμικής πολιτικής ζωής της Γερμανίας.

Ανακοινώνοντας στο τέλος του Νοεμβρίου ότι θέλει να παραμείνει στην καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ αρκέσθηκε σε γενικού χαρακτήρα εξαγγελίες που έκαναν λόγο για την διασφάλιση μίας συνέχειας απέναντι στις παγκόσμιες αναταράξεις.

Παρουσιάσθηκε ως ανάχωμα απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού στη Γερμανία και στον κόσμο, θεματοφύλακας των δημοκρατικών αξιών, κυρίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Brexit, η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι μετά την ήττα του στο ιταλικό δημοψήφισμα και η άνοδος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία έχουν συμβάλει στην αύξηση των ανησυχιών στην Ευρώπη.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δίσταζε για καιρό να κάνει γνωστές τις προθέσεις της για τις εκλογές του 2017 προειδοποίησε επίσης ότι οι επόμενη προεκλογική εκστρατεία θα είναι η δυσκολότερη από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη κριτική για την μεταναστευτική της πολιτική μετά την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του 2015. Παράλληλα, η χώρα, που θεωρούσε εαυτήν θωρακισμένη απέναντι σε ακροδεξιά φαινόμενα μετά τη πτώση του Χίτλερ, γνωρίζει την ταχεία άνοδο της λαϊκιστικής και ξενοφοβικής δεξιάς στο πρόσωπο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία εξασφαλίζει το 12% έως το 13% των ψήφων και ποντάρει στην εκμετάλλευση των φόβων τμήματος του πληθυσμού, κυρίως της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που βρίσκεται σε κοινωνικά υποδεέστερη θέση και απορρίπτει τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, ενώ παράλληλα δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο με τις αντιμουσουλμανικές και αντιπροσφυγικές του θέσεις.

Απέναντι σε αυτό κλίμα, η CDU αναμένεται να σκληρύνει τον τόνο στο θέμα της μετανάστευσης. Ορισμένα στελέχη της τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης του νόμου για την παροχή ασύλου με την ενίσχυση των απελάσεων των ανθρώπων που δικαιούνται ασύλου.

Η απαγόρευση του ισλαμικού ενδύματος ολικής κάλυψης, αν και αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο, αποτελεί αντικείμενο των προτάσεων που θα συζητηθούν στο συνέδριο της CDU

Μετά τη βουτιά που σημείωσε στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής το 2015 και στις αρχές του 2016, η CDU κάλυψε το χαμένο έδαφος, κυρίως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μέρκελ, και βρίσκεται στο 37% της πρόθεσης ψήφους, έναντι 22% για το SPD, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Emnid.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μέρκελ

ADVERTISING

SHARE: