Η Μαδρίτη απειλεί τον Πουτζντεμόν με προσφυγή στη δικαιοσύνη αν ορκιστεί πάλι πρόεδρος

Η Μαδρίτη απειλεί τον Πουτζντεμόν με προσφυγή στη δικαιοσύνη αν ορκιστεί πάλι πρόεδρος
Ousted Catalan leader Carles Puigdemont speaks during a media conference in Brussels on Friday, Dec. 22, 2017. Ousted Catalan president Charles Puigdemont addressed the media on Friday, a day after regional elections in Spain. (AP Photo/Virginia Mayo) AP Photo/Virginia Mayo

Νέες προειδοποιητικές βολές καθώς τα δύο κόμματα υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας απ' την Ισπανία συμφώνησαν χθες να στηρίξουν τον αυτοεξόριστο πρώην πρόεδρο να επανεκλεγεί

Η ισπανική κυβέρνηση θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, εάν ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος παραμένει στις Βρυξέλλες και κινδυνεύει με σύλληψη εάν επιστρέψει στην Ισπανία, επιχειρήσει να ορκιστεί από απόσταση, επισήμανε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, το JxCat του Πουτζντεμόν και το ERC συμφώνησαν χθες Τετάρτη ότι θα προσπαθήσουν να πετύχουν την επανεκλογή του ως επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης από το νέο κοινοβούλιο της περιφέρειας που συστάθηκε μετά τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, δεν γνωρίζουν πώς θα το καταφέρουν αυτό, καθώς ο Κάρλες Πουτζντεμόν διώκεται με τις κατηγορίες της ανταρσίας και εξέγερσης από την ισπανική δικαιοσύνη και θα μπορούσε να συλληφθεί στην περίπτωση που επέστρεφε στην Ισπανία.

Το ενδεχόμενο μιας ορκωμοσίας κι ανάληψης καθηκόντων μέσω βιντεοδιάσκεψης ή το σενάριο να αναγνώσει τον λόγο για την υποψηφιότητά του ένα πρόσωπο που θα τον αναπληρώνει και θα έχει επιλέξει το κόμμα του JxCat αμφισβητείται από πολλούς νομικούς και τα κόμματα που τάσσονται κατά της αυτονομίας.

Εάν ο Πουτζντεμόν επέλεγε μία από τις δύο αυτές επιλογές, η ισπανική κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι θα προσέφευγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως έπραξε μετά την προκήρυξη από το καταλανικό κοινοβούλιο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή.

Το καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που αντιτίθεται στο ενδεχόμενο απόσχισης, ζήτησε από νομικούς εμπειρογνώμονες του περιφερειακού κοινοβουλίου να διατυπώσουν την άποψή τους επί του ζητήματος σε μια έκθεση.

Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, «υπάρχει πλήρης ομοφωνία» μεταξύ των νομικών του περιφερειακού κοινοβουλίου, οι οποίοι «υποστηρίζουν ότι η ανάληψη καθηκόντων από τον πρόεδρο της Generalitat (της καταλανικής κυβέρνησης) πρέπει να γίνει με φυσική παρουσία του».

«Μια ορκωμοσία από απόσταση μου φαίνεται αδύνατη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Χαβιέ Αρμπός.

Ο κανονισμός του καταλανικού κοινοβουλίου προβλέπει ότι κάθε υποψήφιος πρέπει να «παρουσιάσει ενώπιον της ολομέλειας το κυβερνητικό του πρόγραμμα», όμως δεν διευκρινίζει εάν η φυσική του παρουσία είναι υποχρεωτική.

«Ο κανονισμός του Κοινοβουλίου της Καταλονίας καθορίζει έναν γενικό κανόνα που είναι η παρουσία των βουλευτών. (…) Εφόσον υφίσταται η υποχρέωση της παρουσίας (στη συνεδρίαση) για όλους τους βουλευτές, ο υποψήφιος της προεδρίας της καταλανικής κυβέρνησης πρέπει να είναι βουλευτής και να πρέπει να είναι παρών» συνέχισε ο νομικός.

«Δεν θα επιτρέψουμε ο κανονισμός του Κοινοβουλίου να ποδοπατηθεί από μια ορκωμοσία ενός φυγά μέσω Skype» δήλωσε ο Αλμπέρ Ριβέρα, ο πρόεδρος των Ciudadanos, που υποσχέθηκε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το περιφερειακό κοινοβούλιο θα πρέπει να διεξάγει την εναρκτήρια συνεδρίασή του την 17η Ιανουαρίου και η πρώτη συνεδρίαση για την ορκωμοσία του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης πρέπει να γίνει την 31η Ιανουαρίου το αργότερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα