Η Μαδρίτη επιχειρεί να αποτρέψει την επιστροφή Πουτζντεμόν στην προεδρία

Η Μαδρίτη επιχειρεί να αποτρέψει την επιστροφή Πουτζντεμόν στην προεδρία
2017 AP YEAR END PHOTOS - Thousands of people march to protest the Catalan government's push for secession from the rest of Spain in Barcelona on Oct. 8, 2017. (AP Photo/Francisco Seco) AP Photo/Francisco Seco

Η κυβέρνηση ζήτησε τη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να προσβάλει την υποψηφιότητα του Κάρλες Πουτζντεμόν για την προεδρία της Καταλονίας

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα προς την απαγόρευση εκλογής του πρώην ηγέτη της Καταλονίας ως επικεφαλής της εύπορης ισπανικής περιφέρειας.

Η κυβέρνηση ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να γνωμοδοτήσει για το αν μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απόφασης του προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου να ορίσει τον Κάρλες Πουτζντεμόν ως μοναδικό υποψήφιο στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Καταλονίας, δήλωσε η Σάενθ ντε Σανταμαρία σε συνέντευξη Τύπου.

Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδοτήσει θετικά, η προσφυγή θα κατατεθεί αμέσως, είπε.

Ο Πουτζντεμόν αυτοεξορίστηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαφύγει από τις διώξεις για τον ρόλο του στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας. Αποπέμφθηκε από τη Μαδρίτη, μαζί με ολόκληρη την κυβέρνησή του, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τη μονομερή κήρυξη της Δημοκρατίας της Καταλονίας από το καταλανικό κοινοβούλιο και η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως τη διεξαγωγή νέων, πρόωρων εκλογών στη περιφέρεια, τις οποίες κέρδισαν, τον Δεκέμβριο, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Υπάρχει ένα ένταλμα σύλληψης εις βάρος του κ. Πουτζντεμόν, άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει (αν επιστρέψει) στην Ισπανία είναι να τεθεί στη διάθεση της δικαιοσύνης», είπε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «δεν διαθέτει την ελευθερία κυκλοφορίας που θα του επέτρεπε να είναι παρών στο κοινοβούλιο».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα