Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με τον Τραμπ για τα πυρηνικά

Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με τον Τραμπ για τα πυρηνικά

Ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ δήλωσε πως η ρωσική κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα και χαρακτήρισε "κατασκευασμένες" τις κατηγορίες για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ

Η Ρωσία αναμένει να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη στρατηγική σταθερότητα, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, ο διάλογος αυτός μπορεί να αφορά τα υπερηχητικά όπλα, την αμερικανική πυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, τα διαστημικά όπλα και τις πυρηνικές δοκιμές.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσει τα θέματα αυτά, αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος αναλάβει τα καθήκοντά του.

Όμως ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής είναι κακή ιδέα.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους να στρατολογήσουν Ρώσους διπλωμάτες τα τελευταία χρόνια.

«Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει τα πλήρη στατιστικά στοιχεία για το θέμα αυτό. Όμως πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του (Αμερικανού απερχόμενου προέδρου) Μπαράκ Ομπάμα, ο αριθμός αυτών των μη φιλικών ενεργειών εναντίον των διπλωματών μας έχει αυξηθεί», εξήγησε.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι απόπειρες να στρατολογηθούν Ρώσοι διπλωμάτες από Αμερικανούς πράκτορες έφτασαν στο απόγειό τους τον Απρίλιο. Μεταξύ αυτών που δέχθηκαν προτάσεις, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ήταν ανώτεροι διπλωμάτες, στους οποίους προσφέρθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός κατήγγειλε ότι Αμερικανοί διπλωμάτες συμμετέχουν σε διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσε η Μόσχα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, ο Λαβρόφ απάντησε ότι είναι «κατασκευασμένες» και ότι θα πρέπει να αποδειχθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών που προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σχέσεις με τη Ρωσία έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και θα έπρεπε να απολυθούν.

Ο Λαβρόφ έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει τσαρλατάνο και τον Βρετανό πρώην πράκτορά της MI6 που έγραψε την έκθεση για τις σχέσεις του Τραμπ με τη Μόσχα.

Η Μόσχα έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από τις ΗΠΑ

Η Ρωσία έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δεν υπάρχει λόγος «να φτάσει στα άκρα», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε ρεαλιστές, παρακολουθούμε φυσικά τις προετοιμασίες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανάληψη της εξουσίας. Δεν θα φτάσω στα άκρα: προς το παρόν γίνονται πολλές προβλέψεις, εικασίες στα μέσα και στην κοινότητα των πολιτικών επιστημόνων. Κάποιοι είναι ενθουσιασμένοι και κάποιοι λένε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μιλάμε για αυτό τώρα», εκτίμησε ο Λαβρόφ.

Επισήμανε μάλιστα ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου θα ξεκαθαριστούν μόνο όταν ξεκινήσει το έργο της η νέα κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά η Μόσχα δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ προσπαθεί να άρει τις κυρώσεις εναντίον της μέσω μιας συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

Εξάλλου ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι ανοικτή σε μια συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα προσπαθήσουν να επιβάλουν στη Μόσχα τις αξίες τους.

«Επιθυμούμε στενότερες σχέσεις με όσους ήδη συνεργάζονται μαζί μας στη βάση μιας αμοιβαίως επικερδούς συνεργασίας, σεβασμού και ισορροπίας των συμφερόντων», είπε ο Ρώσος υπουργός.

«Αυτή είναι η θέση μας στις σχέσεις μας με τους εταίρους και τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο. Ήδη ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού όταν χτίζουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ- χωρίς να εισάγουμε τις αξίες τους», τόνισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα