Η Μόσχα ζητά αυτοσυγκράτηση για τη Β. Κορέα και σεβασμό στο τουρκικό δημοψήφισμα

Η Μόσχα ζητά αυτοσυγκράτηση για τη Β. Κορέα και σεβασμό στο τουρκικό δημοψήφισμα

Η θέληση του τουρκικού λαού στο δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή, λέει το Κρεμλίνο, που καλεί όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, σε αυτοσυγκράτηση για τη Βόρεια Κορέα

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή του Πάσχα στην Τουρκία, στο οποίο η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ του να δοθούν περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει να γίνουν σεβαστά δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το δημοψήφισμα είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, ο Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα επιθυμεί όλες οι πλευρές να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Νωρίτερα, για το θέμα της Πιονγιάνγκ τοποθετήθηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ανέφερε πως η Μόσχα δεν μπορεί να δεχθεί τις «ριψοκίνδυνες πυρηνικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας. Εξέφρασε την ελπίδα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναλάβουν οποιαδήποτε μονομερή δράση κατά της Πιονγκγιάνγκ και απηύθυνε προειδοποίηση να μην υπάρξει αντίδραση από οιονδήποτε στη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας «που να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Ο Ρώσος υπουργός είπε ακόμη πως η Ρωσία είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον και πως θα κρίνει αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να κάνει το ίδιο από τις δηλώσεις του.

‘Καμπανάκι’ Παρισιού για Τουρκία

Στο μεταξύ, η Γαλλία εκτίμησε τη Δευτέρα πως ένα δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, για το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος, θα ήταν μια «ρήξη» με τις ευρωπαϊκές «αξίες».

Ειδικότερα, η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της εκτιμά πως «η διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για τη θανατική ποινή θα αποτελούσε καταφανώς μια ρήξη με (τις) αξίες και (τις) δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει η Τουρκία «στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Το Παρίσι «καταγράφει τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν» μετά τη διεξαγωγή του χθεσινού δημοψηφίσματος –και την «αμφισβήτηση που εκφράστηκε»– επισημαίνοντας πως οι αριθμοί αυτοί «δείχνουν πως σε κάθε περίπτωση η τουρκική κοινωνία είναι διαιρεμένη σχετικά με τις προβλεπόμενες εις βάθος αλλαγές».

«Οι αξίες και οι δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να οδηγήσουν τις τουρκικές αρχές να διεξαγάγουν έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο με όλες τις συνιστώσες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ξεχωριστή δήλωση, το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επίσης την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προβλέπει την απαγόρευση της θανατικής ποινής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε την Κυριακή μια νίκη, που αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με ποσοστό 51,4%.

Το βράδυ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο διοργάνωσης ενός νέου δημοψηφίσματος, αυτή τη φορά για την επαναφορά της θανατικής ποινής, που θεωρείται κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.

Αν η αντιπολίτευση υποστηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής, «θα εγκρίνω» αυτό το μέτρο, είπε ο Ερντογάν, αν δεν το υποστηρίξει, «τότε θα διοργανώσουμε ένα νέο δημοψήφισμα».

Φωτογραφία: Alexander Nemenov/Pool photo via AP, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα