Η Ουάσινγκτον αποσύρει μέρος του διπλωματικού της προσωπικού από την Κούβα

In this photo taken Aug. 14, 2015, a U.S. flag flies at the U.S. embassy in Havana, Cuba. Two more American diplomats who served in Cuba are affected by health attacks in Cuba, raising the total to 21. (AP Photo/Desmond Boylan)
In this photo taken Aug. 14, 2015, a U.S. flag flies at the U.S. embassy in Havana, Cuba. Two more American diplomats who served in Cuba are affected by health attacks in Cuba, raising the total to 21. (AP Photo/Desmond Boylan) AP

Σε μείωση του προσωπικού της πρεσβείας στην Αβάνα προχωρούν οι ΗΠΑ, μετά τα ανεξήγητα προβλήματα υγείας που εκδήλωσαν στελέχη της

Στην ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης μείωσης του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα προχωρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά τα ανεξήγητα προβλήματα υγείας που εκδήλωσαν στελέχη του αμερικανικου διπλωματικού προσωπικού στην Κούβα.

Το σχέδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας του και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός ημερών, προβλέπει την αποχώρηση όλου του μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού και των οικογενειών των διπλωματών, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Δεν έγινε όμως σαφές αν η αποχώρηση θα είναι προαιρετική ή υποχρεωτική. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ορισμένες από τις λεπτομέρειες του σχεδίου μένουν να αποφασιστούν.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, 21 διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας η αιτία των οποίων παραμένει άγνωστη: απώλεια ακοής, ζαλάδες, ναυτία και σε τουλάχιστον μία περίπτωση εγκεφαλική βλάβη. Ορισμένοι καναδοί διπλωμάτες στην Κούβα επίσης αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με έναν καναδό αξιωματούχο.

Η κυβέρνηση της Κούβας τονίζει ότι δεν είχε καμιά εμπλοκή στα συμβάντα και διεξάγει έρευνα για την υπόθεση. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρει κανένα στοιχείο που να ρίχνει φως στα αίτια των προβλημάτων υγείας των διπλωματών.

Οι εισηγήσεις για την απόσυρση μέρους του διπλωματικού προσωπικού προχώρησαν μετά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κι ο ομόλογός του της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες στην Ουάσινγκτον την Τρίτη για να συζητήσουν την υπόθεση, η οποία απειλεί να τερματίσει τη διαδικασία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, αντιπάλων από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα κλείσει την πρεσβεία εξαιτίας της μυστηριώδους υπόθεσης, παρότι ο Τίλερσον είχε πει την περασμένη εβδομάδα πως και αυτό εξετάζεται.

Η απομάκρυνση μέρους του προσωπικού, ακόμη κι αν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας, θα στείλει ταυτόχρονα το μήνυμα πως η Ουάσινγκτον είναι δυσαρεστημένη για τον τρόπο που η Αβάνα έχει χειριστεί το ζήτημα και θα επιφέρει ακόμη ένα πλήγμα στην διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων που άρχισε επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα.

Μέλη του Κογκρέσου ενημερώθηκαν για τους σχεδιασμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή:ΑΜΠΕ, Φωτογραφία:AP Photo/Desmond Boylan

ADVERTISING

SHARE: