Η Ουγγαρία παραβιάζει κάθε Δίκαιο. Φυλακίζουν πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι το άσυλο

default image

Η κυβέρνηση σχεδιάζει οι πρόσφυγες και μετανάστες να μένουν υπό κράτηση ώσπου να ολοκληρώνεται η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους

Οι αρχές της Ουγγαρίας σχεδιάζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να παραμένουν υπό κράτηση ενόσω εξετάζονται οι αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου, δήλωσε ένας κοινοβουλευτικός του κυβερνώντος κόμματος σήμερα, πρόταση που αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι ενδέχεται να παραβιάζει τον νόμο.

Το σχέδιο αυτό ενδέχεται να ενταχθεί στο εαρινό πακέτο νομοθετημάτων που θα προωθήσει το κυβερνών κόμμα Φίντες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, η σκληρή στάση του οποίου στο ζήτημα της μετανάστευσης μπορεί να τον βοηθήσει να μείνει στην εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Βάσει του σχεδίου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου δεν απορρίπτονται αμέσως δεν θα επιτρέπεται πλέον να κυκλοφορούν ελεύθεροι ενόσω οι αιτήσεις τους εξετάζονται, όπως σημείωσε ο Λάγιος Κόζα, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Φίντες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Με βάση το σχέδιο αυτό «θα υπάρχουν δύο επιλογές. Εάν εκπληρώνονται κάποια κριτήρια, μπορεί να τίθενται υπό κράτηση. Εάν όχι, θα δημιουργήσουμε ένα κέντρο υποδοχής (σ.σ. “hot spot”) όπου θα περιμένουν ώσπου οι αρχές να επεξεργάζονται τις αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του Φίντες.

Οι μετανάστες θα κρατούνται κοντά στα σύνορα, πρόσθεσε, χωρίς να εξηγήσει εάν η κυβέρνηση θα στήσει νέους καταυλισμούς ή πώς θα μοιάζουν τα «κέντρα υποδοχής» για τα οποία μίλησε.

Η ουγγρική επιτροπή του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εάν οι μετανάστες και πρόσφυγες συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται ομαδικά.

«Ούτε το κοινοτικό δίκαιο ούτε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ούτε η ουγγρική νομοθεσία επιτρέπει τη μαζική φυλάκιση των αιτούντων άσυλο χωρίς κατ’ ιδίαν εξέταση και αιτιολόγηση», ανέφερε στον ιστότοπό της η ίδια ΜΚΟ.

«Εάν ένας αιτούμενος άσυλο υπάρχουν υποψίες πως είναι τρομοκράτης, τότε μπορεί και πρέπει να κρατείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης της αίτησής του», συνέχισε. «Αλλά όλοι οι αιτούντες άσυλο ή η πλειονότητά τους (…) δεν μπορεί να φυλακίζονται σε αυτή τη βάση», συμπλήρωσε.

Ο φράκτης που ύψωσαν οι αρχές της Ουγγαρίας στα νότια σύνορα της χώρας και οι αυστηρότεροι έλεγχοι, όπως επίσης και η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και το κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού, συνέβαλαν να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που εισέρχονται στην ουγγρική επικράτεια σε μόλις 10 την ημέρα, παγιδεύοντας χιλιάδες στη Σερβία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα