Η πρώτη καταδίκη αρχιεπισκόπου για σκάνδαλο παιδεραστίας της Καθολικής Εκκλησίας

Η πρώτη καταδίκη αρχιεπισκόπου για σκάνδαλο παιδεραστίας της Καθολικής Εκκλησίας
O αρχιεπίσκοπος Philip Wilson, καθ' οδόν για το δικαστήριο του Newcastle, βόρεια του Sydney (Australian Broadcasting Corporation via AP) AP

Ο Αρχιεπίσκοπος της Αδελαΐδας, Philip Wilson έγινε ο ανώτερος Καθολικός, στον κόσμο, που καταδικάστηκε για την απόκρυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερέα.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Αδελαΐδας, Philip Wilson κρίθηκε ένοχος, για την απόκρυψη σεξουαλικής κακοποίησης τεσσάρων νεαρών αγοριών -από παιδόφιλο ιερέα- κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, στην περιφέρεια Hunter της New South Wales. Τις αποκαλύψεις είχε κάνει ο τότε ερευνητής της αστυνομίας της περιοχής, Peter Fox, ο οποίος είχε παρουσιάσει στοιχεία πως ένας παπάς, ονόματι James Fletcher είχε βιάσει παιδιά. Ο εν λόγω είχε καταδικαστεί, τον Δεκέμβριο του 2004, για εννέα σχετικές κατηγορίες και πέθανε στη φυλακή, από εγκεφαλικό, τον Γενάρη του 2006.

Ήταν πολύ δύσκολο, για τόσους αυτόπτες μάρτυρες να μιλήσουν και να πείσουν για την αλήθεια τους. Είμαι αισιόδοξος πως αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει αναταράξεις στο Βατικανό”.

Ο Fox είπε πως η κακοποίηση ενός εκ των θυμάτων, θα μπορούσε να ‘χει αποφευχθεί εάν είχε κάνει κάτι ο Philip Wilson, μετά την καταγγελία ενός -τότε- παπαδοπαιδιού, του Peter Creigh σύμφωνα με την οποία ο Fletcher τον είχε κακοποιήσει. Ναι, είχε παρουσιάσει και αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία κατατέθηκαν και στη δίκη του Wilson. Ο Creigh φυσικά και παρέστη, για να καταθέσει, ενώ με το τέλος της διαδικασίας δήλωσε πως “ελπίζω να αποκαλυφθεί η υποκρισία, η εξαπάτηση, η κατάχρηση εξουσίας και εμπιστοσύνης” που εκδηλώνεται από την Καθολική Εκκλησία.

O δικαστής Robert Stone παρέδωσε την ετυμηγορία, στο τοπικό δικαστήριο του Newcastle, έπειτα από δίκη στην οποία μετείχαν μόνο δικαστές. Ο Wilson αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης δυο χρόνων. Ο εισαγγελέας, Gareth Harrison είπε στο δικαστήριο πως ο 67χρονος κληρικός έπρεπε να μπει στη φυλακή, για όσα είχε κάνει ώστε να αποτρέψει άλλους από το να προστατέψουν την Καθολική Εκκλησία από καταγγελίες για κακοποίηση. Κάπως έτσι, ο αρχιεπίσκοπος της Αδελαΐδας έγινε ο ανώτερος Καθολικός αξιωματούχος στον κόσμο που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για το εν λόγω αδίκημα.

Σε μια σύντομη δήλωση του, μετά την καταδίκη του, ο Wilson είπε πως “είμαι προφανώς απογοητευμένος, από την απόφαση. Θα πρέπει να εξετάσω τους λόγους και να συμβουλευτώ τους δικηγόρους μου, ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα μας”. Παρεμπιπτόντως, ο δικηγόρος του ενημέρωσε το δικαστήριο πως ο Αρχιεπίσκοπος έχει διαγνωστεί με Αλζχάιμερ και δεν θυμάται το παραμικρό από τη συζήτηση που είχε με τον Creigh, το 1976. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε ο εκπρόσωπος του, η κατάσταση του δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε να παραιτηθεί της θέσεως του. Ο Wilson θα περάσει την πόρτα της φυλακής, στις 19 Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα