Η Ρωσία χωρίζει Τραμπ-Τουσκ

Η Ρωσία χωρίζει Τραμπ-Τουσκ

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Δεν τα βρήκαν όσον αφορά στη στάση απέναντι στη Ρωσία ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες

«Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε σήμερα ότι έχουμε κοινή θέση απέναντι στη Ρωσία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο… Ντόναλντ συναντήθηκαν στο κτίριο Europa των Βρυξελλών, που έχει χαρακτηριστεί ως… «Πύργος του Τουσκ» (Tusk’s Tower), παραπέμποντας στον ουρανοξύστη του Τραμπ στις ΗΠΑ («Trump Tower»).

«Και μόνο που οργανώθηκε αυτή η συνάντηση είναι επιτυχία», είχε πει χθες στο NEWS24/7 υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. Μετά τις προεκλογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, στις οποίες χαρακτήριζε τις Βρυξέλλες ως hellhole (τρύπα της κόλασης), ξορκίζοντας το… Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

«Συζητήσαμε πολλά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια, το κλίμα και το εμπόριο. Έχω την αίσθηση ότι συμφωνούμε σε πολλά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της συνάντησης.

Οπως είπε, οι δύο πλευρές συμφωνούν πάνω από όλα «σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τονίζοντας ωστόσο πως «ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, όπως το κλίμα και το εμπόριο». «Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε σήμερα πως έχουμε κοινή γνώμη για τη Ρωσία, αναφορικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, φαίνεται ότι είμαστε στην ίδια γραμμή», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πρώτα οι αξίες και αρχές- αυτό πρέπει να λέμε εμείς, η Ευρώπη και η Αμερική», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ. «Το κύριο μήνυμα που έστειλα στον πρόεδρο Τραμπ ήταν ότι αυτό που δίνει μεγαλύτερο νόημα στη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι θεμελιώδεις δυτικές αξίες, όπως η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», κατέληξε.

(Φωτό: AP/Olivier Matthys)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα