Η Σαουδική Αραβία τύπωσε βιβλίο ιστορίας με τον βασιλιά δίπλα στον... Yoda

Η Σαουδική Αραβία τύπωσε βιβλίο ιστορίας με τον βασιλιά δίπλα στον... Yoda
ABDULLAH AL-SHEHRI

Χωρίς να θέλει να προσβάλλει τον τέως βασιλιά, καλλιτέχνης μπήκε σε βιβλίο ιστορίας με ένα έργο του

Και ξαφνικά η Σαουδική Αραβία τρέχει για να αποσύρει βιβλίο ιστορίας για ένα λάθος που πρόλαβε να κάνει τον γύρο του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, σε εγχειρίδιο ιστορίας τυπώθηκε φωτογραφία του βασιλιά Φαϊσάλ να κάθεται δίπλα στον θρυλικό δάσκαλο Τζεντάι, Yoda. O Φαϊσάλ ήταν στον θρόνο της χώρας από το 1964 μέχρι το 1975 και ξαφνικά βρέθηκε πλάι στον εμβληματικό ήρωα του Star Wars να υπογράφει τη διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Το υπουργείο Παιδείας της Σ. Αραβίας, έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει πως δεν γνωρίζει το πώς "ξέφυγε" το εν λόγω λάθος και πως θα σπεύσει για την άμεση αντικατάσταση του ιστορικού βιβλίου.

Η εικόνα είναι photoshop δημιούργημα του 26χρονου Σαουδάραβα καλλιτέχνη ονόματι Abdullah al-Sheri, ο οποίος μίλησε στους New York Times και παραδέχθηκε πως είναι υπεύθυνος για το τελικό αποτέλεσμα. "Είναι δική μου έμπνευση, αλλά δεν ευθύνομαι εγώ για την συμπερίληψη του καρέ στο βιβλίο", ανέφερε ο ίδιος.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Shaweesh και δημιουργεί φωτογραφίες με ιστορικά πρόσωπα της χώρας του να εμφανίζονται μαζί με ήρωες από κλασικές ταινίες.

Σε μια άλλη δουλειά του, ο Darth Vader κάθεται μαζί με τον Λόρενς της Αραβίας, αλλά και ο Κάπτεν Αμέρικα δίπλα σε ένα μικρό αγόρι από τη Σ. Αραβία. Ο al-Sheri ανέφερε πως έβαλε τον Yoda δίπλα στον βασιλιά, καθώς ο πράσινος ήρωας του Star Wars ταιριάζει χρωματικά με τη σημαία της χώρας. "Και οι δύο ήταν σοφοί και υπεύθυνοι. Ήταν πηγή έμπνευσης, γι' αυτό τους έβαλα μαζί, χωρίς να θέλω να προσβάλλω τη βασιλική οικογένεια", ανέφερε ο καλλιτέχνης στους Times.

Φωτογραφία: ABDULLAH AL-SHEHRI

ADVERTISING

SHARE: