Η Σκωτία θα ζητήσει ξανά δημοψήφισμα

Η Σκωτία θα ζητήσει ξανά δημοψήφισμα
Scotland's First Minister Nicola Sturgeon speaks during a media conference at the Scotland House in Brussels on Wednesday, June 29, 2016. Sturgeon is on a one day visit to Brussels to meet with EU officials. (AP Photo/Geoffroy Van der Hasselt, Pool) AP

Η Νίκολα Στέρτζον με δηλώσεις της, επιβεβαίωσε τα σενάρια που ήθελαν τη Σκωτία να οδεύει προς νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit

Την έγκριση από το κοινοβούλιο της Σκωτίας για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε επισήμως πως θα ζητήσει η πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στέρτζον, προβαίνοντας σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, από την πρωθυπουργική κατοικία στο Εδιμβούργο.

Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Στέρτζον η ίδια θα ήθελε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί μεταξύ του Φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του επόμενου έτους.

“Ο λαός της Σκωτίας θα πρέπει να επιλέξει αν θέλει ένα “σκληρό brexit” ή μια ανεξάρτητη χώρα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Την ερχόμενη εβδομάδα, θα ζητήσω από το κοινοβούλιο της Σκωτίας να μου επιτρέψει να επιδιώξω συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για να ξεκινήσει μία διαδικασία που θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο της Σκωτίας να νομοθετήσει επί ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία» είπε στη συνέχεια.

“Εάν είναι η Σκωτία να έχει μία πραγματική επιλογή, όταν οι όροι του Brexit θα γίνουν γνωστοί, αλλά πριν να είναι πολύ αργά για να επιλέξουμε τη δική μας πορεία, τότε θα πρέπει να προσφερθεί η επιλογή ανάμεσα στο φθινόπωρο του 2018 και την άνοιξη του 2019», υπογράμμισε.

Η Νίκολα Στέρτζον ζήτησε η Σκωτία να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί τη δική της συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά σήμερα είπε ότι οι προσπάθειες «βρήκαν σε τοίχο» στο Λονδίνο.

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας περιπλέκει περαιτέρω τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της Τερέζα Μέι με τις άλλες 27 χώρες μέλη της ΕΕ όσον αφορά τις συνθήκες του “διαζυγίου”.

Να υπενθυμίσουμε πως στο δημοψήφισμα για το Brexit της 23ης Ιουνίου η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ αλλά η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία κατά.

Η ισοτιμία της στερλίνας ανέβηκε όταν η Στέρτζον δήλωσε ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα διεξαχθεί το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2018, ενώ οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων έπεσαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα