Η τελευταία συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν

default image

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου του APEC

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε σήμερα, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής του APEC (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού) στη Λίμα του Περού, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες χαιρετήθηκαν και συνομίλησαν για λίγα λεπτά κατά την έναρξη μιας συνάντησης εργασίας.

Συνάντηση 4′ λεπτών

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε τη συνάντηση, που όπως είπε κράτησε τέσσερα λεπτά. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Πούτιν να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ρωσία με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον και οι εταίροι της έχουν δεσμευτεί για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, εξέφρασαν τη λύπη τους επειδή δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα της Ουκρανίας.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, είναι απαραίτητο να συνεχίσουν τις επαφές τους το επόμενο διάστημα, μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου για να εξευρεθεί μια λύση στη συριακή κρίση.

Η συμφωνία TPP

Ο Ομπάμα θα μετάσχει επίσης σε συνεδρίαση μαζί με τις 11 άλλες χώρες της Συμφωνίας του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP), της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 υπό την ώθηση της κυβέρνησης Ομπάμα, της οποίας ωστόσο η επικύρωση από την Ουάσινγκτον δείχνει αμφίβολη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και της πολιτικής που πρεσβεύει υπέρ του προστατευτισμού. Ο Τραμπ επανειλημμένα αποκάλεσε “απαίσια συμφωνία” την ΤΡΡ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τονίζοντας ότι θα την απορρίψει.

Αυτή είναι η τελευταία σύνοδος στην οποία παρίσταται ο Ομπάμα, ο οποίος θα αποχωρήσει από την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα