Η Τερέζα Μέι προσπαθεί να ξαναπάρει τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος

Η Τερέζα Μέι προσπαθεί να ξαναπάρει τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος
Britain's Prime Minister Theresa May prepares her speech that she will deliver Wednesday at the Conservative party conference, at the Manchester Central Convention Complex in Manchester, England, Tuesday Oct. 3, 2017. (Christopher Furlong/PA via AP) AP

Στην ομιλία με την οποία θα κλείσει σήμερα το ετήσιο συνέδριο των Τόρις, η Μέι θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα ηνία και να επανακαθορίσει την πολιτική ατζέντα, στην οποία κυριαρχούν οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα διαβεβαιώσει τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος σε λίγες ώρες ότι δεν είναι το στιλ της «να τα παρατάει και να φεύγει» όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα και να ολοκληρώσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Στην ομιλία με την οποία θα κλείσει το ετήσιο συνέδριο των Τόρις, το οποίο επισκιάστηκε από τις έριδες μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών υπουργών και τις αιτιάσεις μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, η Μέι θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα ηνία και να επανακαθορίσει την πολιτική ατζέντα, στην οποία κυριαρχούν οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξασθενημένη μετά τις εκλογές του Ιουνίου, όταν οι Συντηρητικοί απώλεσαν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός της, ιδίως από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής της Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει παρουσιάσει ένα δικό του σχέδιο για το Μπρέξιτ.

Καλώντας το κόμμα να επικεντρωθεί στο τι θέλουν οι ψηφοφόροι και όχι στις εσωτερικές συγκρούσεις, η Μέι θα πει πως κατέβηκε στην πολιτική κονίστρα «για να κάνει τη διαφορά. Για να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Για να παραδώσει στην επόμενη γενιά μια χώρα που θα είναι ισχυρότερη, δικαιότερη και θα ευημερεί περισσότερο».

«Τίποτε από αυτά δεν θα είναι εύκολο. Θα υπάρξουν εμπόδια και φραγμοί στην πορεία. Αλλά ποτέ δεν ήταν το στιλ μου να αποφεύγω μια πρόκληση, ή ένα καθήκον, να υποχωρώ όταν συναντώ δυσκολίες, να τα παρατάω και να φεύγω», πρόκειται να πει η Μέι, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η ομιλία της ίσως αποδειχθεί καθοριστική για την πρωθυπουργό, η προσπάθεια της οποίας να εμφανίσει ενωμένο το κόμμα υπονομεύθηκε από τον Τζόνσον, πιθανό διεκδικητή της ηγεσίας των Τόρις, η ομιλία του οποίου επευφημήθηκε ηχηρά την Τρίτη.

Η Μέι καλείται εξάλλου να αντιμετωπίσει το ισχυρότερο Εργατικό Κόμμα, την αξιωματική αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνησή της για κακοδιαχείριση της οικονομίας και επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Τόσο η ίδια όσο και υπουργοί της δεν διστάζουν να παρουσιάζουν τα ηγετικά στελέχη των Εργατικών σαν επικίνδυνους μαρξιστές.

Ένα ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών σχολίασε πως η Μέι πρέπει να δείξει πως έχει «προσωπικότητα, όραμα και αυτοπεποίθηση» και να προσφέρει στα μέλη «που πεινούν για ιδέες» κάτι καινούργιο.

Τα αποσπάσματα πάντως δεν φωτίζουν τις βασικές θεματικές της ομιλίας, έπειτα από ένα συνέδριο στο οποίο δεν ανακοινώθηκε καμιά σημαντική αλλαγή πολιτικής. Από τη φρασεολογία συνάγεται πάντως πως η Μέι θέλει να ανακτήσει την εξουσία της στο κόμμα.

«Έξω από αυτή την αίθουσα, πέρα από τις κουτσομπολίστικες σελίδες των εφημερίδων, έξω από τους διαδρόμους και τις αίθουσες συνεδριάσεων στο Ουέστμινστερ, η ζωή συνεχίζεται, η καθημερινή ζωή των απλών εργαζόμενων ανθρώπων συνεχίζεται. Και σε αυτούς πρέπει να εστιάσουμε σήμερα», θα πει η Τερέζα Μέι.

(Φωτογραφία: Christopher Furlong/PA via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα