“Η Τουρκία έχει όμηρο το Κυπριακό”

default image

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας από το Δημήτρη Χριστόφια. Έχει "όμηρο το Κυπριακό" κατήγγειλε

“Όμηρο το Κυπριακό” κρατά η Τουρκία με την προκλητική συμπεριφορά της “και έχει οδηγήσει τις συνομιλίες σε στασιμότητα”.

Ο Δ. Χριστόφιας επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας.

Σε ομιλία του, σε εκδήλωση προς τιμή των συνδικαλιστών της Αριστεράς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, τους οποίους δολοφόνησε η τουρκική τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ στις 11 Απρίλη 1965, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η τουρκική αλαζονεία “έχει φθάσει στο αποκορύφωμα της”.

Έκανε ακόμη αναφορά στις απειλές με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες και την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Επίσης, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη να συμβάλουν στο συνετισμό της Τουρκίας και στην αλλαγή της στάσης του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των συνομιλιών χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία, και διαμεσολάβηση.

Τέλος, κατέστησε τέλος σαφές ότι διεθνής διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί μόνο ύστερα από επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στη θυσία των Μισιαούλη και Καβάζογλου, ο Δ.Χριστόφιας είπε ότι αυτή “αποτελεί σύμβολο ενότητας του κυπριακού λαού και επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

Ο δρόμος της επαναπροσέγγισης, τόνισε, είναι γεμάτος σκοπέλους, αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στη λύτρωση και την ειρήνη.

“Πίσω από τον ιδεολογικό ρατσισμό και τον εθνικιστικό φανατισμό των ακροδεξιών και στις δύο κοινότητες, κρυβόταν πάντοτε η συνέργεια με τους εχθρούς της Κύπρου, που προωθούσαν ιμπεριαλιστικούς και διχοτομικούς σχεδιασμούς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα