Η Ζέτα Δούκα δίνει ΑΝΑΣΑ σε όσους έπαψαν να ελπίζουν

default image

Η Ζέτα Δούκα είναι ο άνθρωπος που βρήκε τη δύναμη να βγάλει τον εαυτό της αλώβητο από τις διατροφικές διαταραχές, δίνοντας ΑΝΑΣΑ σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη. Και αυτός είναι μόλις ένας λόγος που κάνει το έργο της μοναδικό.

Για τους περισσότερους είναι μία επιτυχημένη ηθοποιός με καριέρα στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Για όσους όμως την έχουν ανάγκη, η Ζέτα Δούκα είναι ο άνθρωπος και ο λόγος που τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πως το σώμα και η ψυχή τους νοσεί. Κι όλα αυτά, με την απόφαση ζωής που πήρε το 2007: την ίδρυση του κέντρου Υποστήριξης Ατόμων που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές, την «ΑΝΑΣΑ».

«Μάθε τι είναι αυτό που σε τρώει και μην πολεμάς το σώμα σου, μόνο αγάπησέ το». Αυτή είναι η φράση που καθόρισε τη ζωή της. Αν και η ίδια άργησε να αποκωδικοποιήσει τα συμπτώματα και τις συνέπειες της νευρικής ανορεξίας, σήμερα θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τον προσωπικό της αγώνα και δεν ντρέπεται να κοιτάξει πίσω, στα δώδεκα χρόνια μοναξιάς και απομόνωσης, προκειμένου να δείξει ότι όταν κοιτάς το πρόβλημα κατάματα, τότε μπορείς να βρεις τη δύναμη να το αντιμετωπίσεις.

Σήμερα, ως πρόεδρος στην «ΑΝΑΣΑ», δίνει μία δεύτερη μάχη για να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Όταν τρώμε δεν μιλάμε, αλλά όταν δεν τρώμε πρέπει να μιλήσουμε!».

«Αν δεν ήμουν ανορεξική για δύο χρόνια και βουλιμική τα επόμενα δέκα, δε θα είχα σκεφτεί, ούτε θα μπορούσα να καταλάβω αυτούς τους ανθρώπους που πάσχουν και ούτε φυσικά, θα είχα την ανάγκη να συστήσω την ΑΝΑΣΑ. Δεν μετανιώνω για τίποτα στη ζωή μου, ούτε από αυτά που έχω πάθει, ούτε από αυτά που έχω αφήσει, γιατί όλα αυτά είμαι εγώ», θα δηλώσει σε συνέντευξή της κι όλοι θα καταλάβουν τον πραγματικό λόγο που υποκινεί τις πράξεις της. Αυτή άλλωστε είναι και η αιτία που θα την κάνει ιδιαίτερα αγαπητή και ξεχωριστή στο μέλλον. Η Ζέτα Δούκα είναι αληθινή και ποτέ δεν έκρυψε τις δυσκολίες, στις οποίες βάσισε και έχτισε την προσωπικότητά της. Αυτές που έγιναν ο λόγος που της έδωσαν τελικά τη δύναμη να βοηθήσει τους γύρω της.

Στα 15 χρόνια της ζυγίζει 42 κιλά και έχει ύψος 1, 77μ. Δεν υπάρχει κανένας να τη βοηθήσει κι όμως εκείνη παλεύει. Βρίσκει τη δύναμη, αλλά είναι ολομόναχη. Αυτή τη μοναξιά θέλει να πολεμήσει και επιθυμεί να μην τη ζήσει κανένας άλλος. Τα προσωπικά της βιώματα είναι ο λόγος που η Ζέτα θα προσφέρει, θα ενημερώσει, θα ευαισθητοποιήσει.

Η ΑΝΑΣΑ ιδρύεται το 2007, όταν η ίδια νιώθει πια δυνατή. Η ΜΚΟ αποτελεί την πρώτη μάχιμη προσπάθεια παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στους πάσχοντες από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Παρέχει εντελώς δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και συμβουλευτικής υποστήριξης τόσο για τους πάσχοντες, όσο και για τις οικογένειές τους, μέσω πολυκλαδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας, όπως ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, γενικούς ιατρούς, διατροφολόγους, εργοθεραπευτές. Από τον Οκτώβριο του 2008 που εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας έως σήμερα, έχει δεχτεί περίπου 6.000 τηλεφωνικές κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 15.000 κλινικές συναντήσεις.

Η ΑΝΑΣΑ είναι κομμάτι του εαυτού της και οι μνήμες της είναι κομμάτι της ΑΝΑΣΑ. Ποιος όμως ο λόγος που έκανε την προσπάθειά της ιδιαίτερα πρωτοποριακή, αλλά ταυτόχρονα επίπονη και κοπιαστική; Μα φυσικά, ότι έβαλε ως στόχο ζωής να εκπαιδεύσει ανθρώπους να αρχίσουν να βλέπουν τον εαυτό τους σαν ψυχή με σώμα, αντί για σώμα με ψυχή και να δίνουν ανάσες αγάπης σε όσους χρήζουν βοήθειας.

«Το θέατρο λειτούργησε ως μέσο αυτοκάθαρσης»

Η Ζέτα Δούκα άλλωστε παραδέχεται ότι μεγάλωσε, μαθαίνοντας να είναι προγραμματισμένη, τελειομανής και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν πια παίρνει την απόφαση να σταματήσει να βασανίζει τον εαυτό της, η υποκριτική μπαίνει στη ζωή της, ακριβώς δηλαδή την στιγμή που την έχει απόλυτη ανάγκη. Είναι η διέξοδός της και ταυτόχρονα, η ψυχική βοήθεια που τόσο της έλειπε.

Σε ηλικία 20 ετών – και αφού πρώτα έχει αποφοιτήσει από τη Φυσικοθεραπεία στα ΤΕΙ Αθήνας και έχοντας ήδη δουλέψει στο ΚΑΤ – εισάγεται στη Δραματική Σχολή Ίασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Λίγα χρόνια μετά, τελειώνει τη σχολή και έκτοτε, ξεκινούν οι αξιόλογες συνεργασίες σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο. Ποιο από τα τρία όμως τη γοητεύει περισσότερο; «Το θέατρο, διότι είναι το φυσικό περιβάλλον ενός ηθοποιού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στις δραματικές σχολές διδασκόμαστε θέατρο. Εκεί είναι και οι μεγάλοι ρόλοι που ονειρεύεσαι να πάρεις κάποια στιγμή», παραδέχεται σε συνεντεύξεις της, αποδεικνύοντας πως ένα από τα πιο όμορφα πράγματα της ζωής, είναι να έχεις την όρεξη να ονειρεύεσαι και να προσπαθείς για το μέλλον.

Ποιο είναι ωστόσο το προσωπικό της «φυλαχτό»; Η Ζέτα Δούκα συχνά επαναλαμβάνει ότι η κοινωνική προσφορά είναι ο λόγος που την τροφοδοτεί με ενέργεια και πάθος για τη ζωή. «Όσο το κάνεις, τόσο καλύτερο γίνεται και τόσο περισσότερο θέλεις να γίνεται. Η ΑΝΑΣΑ με έκανε καλύτερο άνθρωπο και πιο ήρεμο. Σκέφτομαι περισσότερο τους άλλους, σε σχέση με τον εαυτό μου και έχω μπει στη διαδικασία να σκέφτομαι τί παραπάνω θα μπορούσα να προσφέρω. Ο κύκλος της ζωής μου άλλωστε, τώρα ξεκινά. Και είμαι έτοιμη να τον ζήσω. Από την αρχή!»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα