Ιαπωνία: Η κρατική τηλεόραση δεσμεύεται να προστατεύσει τους εργαζόμενους από το 'Καρόσι'

FILE- In this July 6, 2017 file photo, a man watches TV screens in an electronics shop showing a news program's report on North Korea's missile firing in Seoul, South Korea. North Korea fired a ballistic missile Friday night, July 28, which landed in the ocean off Japan, Japanese officials said. (AP Photo/Ahn Young-joon, File)
FILE- In this July 6, 2017 file photo, a man watches TV screens in an electronics shop showing a news program's report on North Korea's missile firing in Seoul, South Korea. North Korea fired a ballistic missile Friday night, July 28, which landed in the ocean off Japan, Japanese officials said. (AP Photo/Ahn Young-joon, File) AP

Σοκ στην ιαπωνική κοινή γνώμη προκάλεσε η αποκάλυψη ότι δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης πέθανε από υπερκόπωση αφού έκανε υπερωρίες 159 ωρών σε έναν μήνα

Μετά την αποκάλυψη της είδησης, με τέσσερα χρόνια καθυστέρησης, η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αλλαγές των συνθηκών εργασίας

Η Μίουα Σάντο, 31 ετών, η οποία κάλυπτε την πολιτική επικαιρότητα στο Τόκιο, βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της τον Ιούλιο του 2013.

Έναν χρόνο αργότερα, οι ιαπωνικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο θάνατός της οφειλόταν στον υπερβολικό αριθμό ωρών που εργαζόταν. Δεν είχε ξεκουραστεί παρά μόνο δύο ημέρες τον τελευταίο μήνα πριν από τον θάνατό της.

Το δίκτυο NHK κατέληξε να δημοσιοποιήσει την υπόθεση τέσσερα χρόνια, αργότερα λόγω της πίεσης των γονιών της νεαρής γυναίκας, που απαιτούν να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν νέα κρούσματα.

Η υπόθεση φέρνει ξανά στον αφρό το πρόβλημα που έχει γίνει γνωστό στην Ιαπωνία με την ονομασία «Καρόσι», τον θάνατο λόγω εξάντλησης από υπερβολική εργασία, σε μια χώρα διαβόητη για τις ημέρες εργασίας χωρίς τέλος. Ο θάνατος της νεαρής δημοσιογράφου έφερε εξάλλου σε δύσκολη θέση το NHK, το οποίο έχει κάνει εκστρατείες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Μίουα Σάντο κάλυψε τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της τοπικής βουλής στο Τόκιο τον Ιούνιο και τις εκλογές για τη Γερουσία της Ιαπωνίας τον Ιούλιο. Πέθανε τρεις μέρες μετά τις εκλογές για τη Γερουσία.

Η είδηση προκάλεσε σοκ στη χώρα, πολύ περισσότερο διότι το NHK έχει καλύψει εκτενώς παρόμοιες τραγωδίες σε άλλες μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις.

«Λυπούμαστε που χάσαμε μια εξαίρετη δημοσιογράφο και παίρνουμε σοβαρά το γεγονός ότι ο θάνατός της κρίθηκε ότι συνδεόταν με την εργασία της», τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος του NHK, Ριοΐτσι Ουέντα. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να γίνει μεταρρύθμιση με τη βοήθεια των γονιών της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Φωτό: AP Photo/Ahn Young-joon, File

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θερίζει το καρόσι: 31χρονη πέθανε αφού έγραψε 159 ώρες υπερωρία σε ένα μήνα

ADVERTISING

SHARE: