Ινδία: Νεκρά θηλυκά έμβρυα εντοπίστηκαν έξω από νοσοκομείο

Ινδία: Νεκρά θηλυκά έμβρυα εντοπίστηκαν έξω από νοσοκομείο
In this Nov. 2, 2015 photo, 30-year-old Bhagwati Chauhan, who gave birth to a Canadian couple's child on Oct. 27, touches the 9-month pregnant belly of 35-year-old Chandrika Makwana, who is carrying twins for an American couple, at the Akanksha Clinic, one of the most organized clinics in the surrogacy business, in Anand, India. Chauhan, whose husband died recently, plans to use the money she will earn as a surrogate to buy a house and send her son to school. The Indian government recently banned surrogate services for foreigners and ordered fertility clinics to stop the practice of hiring Indian women to bear children for them. (AP Photo/Allison Joyce) AP

Σε μάστιγα τείνει να μετατραπεί στην Ινδία η επιλεκτική άμβλωση, καθώς οι Ινδοί προτιμούν τα αγόρια

Η αστυνομία στην Πολιτεία Μαχαράστρα στη δυτική Ινδία ανακάλυψε 19 θηλυκά έμβρυα κοντά σε ένα νοσοκομείο, ένα γεγονός που μαρτυρά τη μάστιγα των επιλεκτικών αμβλώσεων θηλυκών εμβρύων στη χώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα έμβρυα αυτά εντοπίστηκαν στη διάρκεια έρευνας που διεξήγαγε για τον θάνατο μιας 26χρονης γυναίκας η οποία υποβλήθηκε σε παράνομη άμβλωση.

Ο προγεννητικός έλεγχος για τον εντοπισμό του φύλου του εμβρύου απαγορεύεται στην Ινδία, μια χώρα 1,25 δισεκατομμυρίου κατοίκων, προκειμένου οι γονείς που επιθυμούν αγόρια να μην μπορούν να προχωρούν σε άμβλωση, αν το έμβρυο που κυοφορεί η γυναίκα είναι θηλυκό.

Οι Ινδοί προτιμούν τα αγόρια καθώς θεωρούν ότι μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην οικογένεια καθώς μπορούν να εργαστούν. Αντίθετα, τα κορίτσια θεωρούνται οικονομικό βάρος για τις οικογένειες, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής προίκας που θα πρέπει να δοθεί για να παντρευτούν.

Ακτιβιστές επισημαίνουν ότι η ανακάλυψη των νεκρών εμβρύων αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι οι αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων είναι ιδιαίτερα συχνές στην Ινδία, παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης. Και παρά τη νομοθεσία οι προγεννητικοί έλεγχοι για το φύλο του εμβρύου είναι κοινή πρακτική, κυρίως στις φτωχές περιοχές της υπαίθρου. Σε πολλές περιοχές της Ινδίας μάλιστα οι άνδρες είναι πολύ περισσότεροι από τις γυναίκες.

«Εντοπίσαμε 19 έμβρυα και προσπαθούμε να συλλάβουμε τον γιατρό που έχει διαφύγει», δήλωσε ο Ντατατράι Σίντε, αξιωματούχος της αστυνομίας της περιοχής Σάνγκλι.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα παράνομο κύκλωμα αμβλώσεων. Έχουμε συλλάβει τον άνδρα της γυναίκας και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουμε τον γιατρό», πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο του 2009, 15 θηλυκά έμβρυα είχαν εντοπιστεί σε αποχετευτικό αγωγό στην περιοχή Μπιντ της Πολιτείας Μαχαράστρα.

«Είναι τρομακτικό. Η θανάτωση θηλυκών εμβρύων στην Ινδία έχει λάβει διαστάσεις γενοκτονίας. Αυτή η υπόθεση αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να προτιμούν τα αγόρια και ότι τα κορίτσια είναι ακόμη ανεπιθύμητα», δήλωσε ο δρ Γκάνες Ραλ, ο οποίος μάχεται για την προστασία των κοριτσιών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έως και 12 εκατομμύρια θηλυκά έμβρυα έχουν εξοντωθεί στην Ινδία.

Σύμφωνα με την τελευταία εθνική απογραφή που έγινε το 2011 υπάρχουν 940 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες. Πρόκειται για μια μικρή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή, μία δεκαετία νωρίτερα: τότε η αναλογία ήταν 933 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες.

(Πηγή: ΑΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Allison Joyce)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα