Ινδονησία: 24 νεκροί από την κατολίσθηση που κατέστρεψε ένα χωριό

default image

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την κατολίσθηση, ενώ 84 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στην κεντρική Ιάβα

Τα σωστικά συνεργεία στην Ινδονησία χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά βαρύ εξοπλισμό για να καθαρίσουν τους δρόμους που οδηγούν στο σημείο όπου σημειώθηκε κατολίσθηση στην κεντρική Ιάβα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα χωριό και να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 24 άνθρωποι, ενώ 84 εξακολουθούν να αγνοούνται, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αστυνομικοί, στρατιώτες και εθελοντές, χρησιμοποιούσαν χθες Σάββατο τα γυμνά χέρια τους και αυτοσχέδια εργαλεία για να αναζητήσουν επιζώντες και να καθαρίσουν την περιοχή. Σήμερα στις επιχειρήσεις συμμετέχουν 2.000 διασώστες.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε την Παρασκευή στο χωριό Τζέμπλουνγκ, στην κεντρική Ιάβα, περίπου 450 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τζακάρτα.

Ο Σουτόπο Πουργό Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εθνικών Καταστροφών, δήλωσε ότι 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 84 αγνοούνται. Επίσης 15 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 11 είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ 577 αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε προσωρινά καταλύματα.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε βαρύ εξοπλισμό σήμερα», επεσήμανε ο Νουγκρόχο. «Δεν μπορούσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε αμέσως μετά την κατολίσθηση. Έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του εδάφους», εξήγησε.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο, ο οποίος κατευθύνεται προς το σημείο της καταστροφής, σχολίασε ότι θα εκτιμήσει αν χρειάζεται περισσότερος εξοπλισμός.

«Μεταβαίνουμε στο πεδίο για να αποτιμήσουμε την κατάσταση», είπε ο Γουιντόντο που ορκίστηκε τον Οκτώβριο. «Η βοήθεια δεν είναι πρόβλημα, το πιο σημαντικό είναι η άμεση εκκένωση», πρόσθεσε.

Οι κατολισθήσεις είναι συχνές στην Ινδονησία στη διάρκεια της εποχής των μουσώνων, που συνήθως διαρκεί από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο.

Στην επαρχία Μπαντζαρνεγκάρα, όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση την Παρασκευή, το 2007 είχαν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι εξαιτίας ενός παρόμοιου περιστατικού, όμως οι κάτοικοι παρέμεναν στην περιοχή, επεσήμανε ο Νουγκρόχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα