Ινιές Αριμάδας και Άντα Κολάου: Οι γυναίκες που θα κρίνουν το μέλλον της Καταλονίας

Ινιές Αριμάδας και Άντα Κολάου: Οι γυναίκες που θα κρίνουν το μέλλον της Καταλονίας
Barcelona mayor Ada Colau delivers a speech during a mayors meeting in Paris, Monday Oct.23, 2017. (AP Photo/Michel Euler) AP

Μόλις τρεις ημέρες απομένουν έως τις καταλανικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ντέρμπι μεταξύ ενωτικών και αποσχιστών. Ανεβασμένοι κατά σχεδόν 8 μονάδες οι κεντροδεξιοί ενωτικοί Ciudadanos της 36χρονης Ινιές Αριμάδας. Ρήγματα και απώλειες στο στρατόπεδο της ανεξαρτησίας. Σε ρόλο ρυθμιστή οι «ουδέτεροι» Podemos.

Του Γιώργου Σκαφιδά

Εκείνα που εμφανίζονται πλέον να ανεβαίνουν δημοσκοπικά είναι δύο από τα ενωτικά κόμματα που παίρνουν θέση κατά της καταλανικής ανεξαρτησίας: το κεντροδεξιό Ciudadanos της 36χρονης Ινιές Αριμάδας (που τοποθετείται κοντά στο 25,2% από 18% που είχε εξασφαλίσει το 2015) και το καταλανικό παράρτημα PSC των Ισπανών Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ που αγγίζει το 14,3% (από 12,7% το 2015).

Οι προβλέψεις της EL PAÍS περί ανόδου των ενωτικών δυνάμεων σε βάρος των αποσχιστών δείχνουν να επιβεβαιώνονται και από άλλες δημοσκοπήσεις: του κρατικού κέντρο κοινωνιολογικών ερευνών CIS και της La Vanguardia.

Ines Arrimadas, from the Citizens Party and candidate for the upcoming Catalan regional election, applauds during an electoral campaign for the Catalan regional election in Barcelona, Spain, Saturday, Dec. 16, 2017. The latest polls ahead of next week's Catalan election show an inconclusive result between candidates supporting and opposing independence, raising the likelihood of a prolonged political crisis for Spain and its region. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, οι εκλογές διεξάγονται καθημερινή, πράγμα το οποίο εκτιμάται ότι θα αυξήσει την προσέλευση (από 75% που ήταν στις εκλογές του 2015 σε πάνω από 80% την ερχόμενη Πέμπτη), με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι από την αυξημένη συμμετοχή πρόκειται να επωφεληθούν πιο πολύ τα κόμματα που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας.

Μένει να φανεί εάν οι παραπάνω εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν στην κάλπη. Εάν, ωστόσο, επιβεβαιωθούν, τότε η επόμενη ημέρα ίσως κριθεί από τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η υποστηριζόμενη από το Podemos παράταξη Catalunya en Comú της δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου.

Πτώση για τον Ραχόι

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για το καταλανικό παράρτημα PPC του Λαϊκού Κόμματος (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που εμφανίζεται να πέφτει από το 8,5% που είχε εξασφαλίσει το 2015 στο 5,4%. Ο Ισπανός πρωθυπουργός προφανώς μετράει απώλειες εξαιτίας του οργίου κρατικής καταστολής με το οποίο απάντησε στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Το Λαϊκό Κόμμα στην Καταλονία μπορεί να πέφτει, ο Ραχόι όμως από την πλευρά του, έχει επί της ουσίας κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Από εκεί που βρισκόταν αποδυναμωμένος πολιτικά σε κεντρικό επίπεδο να προσπαθεί να διαχειριστεί σειρά σκανδάλων και κακοδιαχειρίσεων, βρέθηκε ξαφνικά μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία να έχει στο πλευρό του σύσσωμη την ΕΕ και τις ΗΠΑ, απολαμβάνοντας παράλληλα και την ανοχή της ισπανικής αντιπολίτευσης πίσω στη Μαδρίτη. Η κίνησή του να οδηγήσει την καταλανική περιφέρεια σε πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό (στις 21 Δεκεμβρίου) επίσης δείχνει να αποδίδει καρπούς λειτουργώντας εκτονωτικά για τους ψηφοφόρους και κατευνάζοντας την ένταση του περασμένου Οκτωβρίου.

(AP Photo/Manu Fernandez, Michel Euler))

*Αναδημοσίευση απ’ το Έθνος της Κυριακής

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα