Ιορδανία: 'Ιστορικό' το ψήφισμα στον ΟΗΕ για την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα

Ιορδανία: 'Ιστορικό' το ψήφισμα στον ΟΗΕ για την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα

Με ανάκληση πρέσβεων, ακύρωση διπλωματικών επισκέψεων και τερματισμό προγραμμάτων βοήθειας απαντά το Ισραήλ

Η Ιορδανία χαιρετίζει σήμερα την "ιστορική" απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί τον τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

Το κείμενο που ψηφίστηκε αργά χθες καλεί το Ισραήλ να "σταματήσει αμέσως και εντελώς οποιαδήποτε εποικιστική δραστηριότητα σε κατεχόμενο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ".

"Η απόφαση αυτή είναι ιστορική, εκφράζει τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας (να κρίνει) την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα παράνομη και επαναλαμβάνει το ιστορικό δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού (να ζει) στην Ιερουσαλήμ και στα ιστορικά του εδάφη", δήλωσε ο ιορδανός υπουργός Ενημέρωσης Μοχάμαντ Μομάνι.

Για πρώτη φορά από το 1979, οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορά την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, ενώ μέχρι τώρα υποστήριζαν το Ισραήλ σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα.

Η αποχή τους, σε συνδυασμό με τη θετική ψήφο των 14 άλλων μελών, επέτρεψε την υιοθέτηση της απόφασης.

Σύμφωνα με τον Μομάνι, "η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει επίσης τις συνεχείς προσπάθειες (της Ιορδανίας) στην καταπολέμηση της πολιτικής της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, την οποία θεωρεί στρατηγικό και ουσιαστικό εμπόδιο για μια ειρήνη που βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών".

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι η απόφαση είναι "ισχυρό ράπισμα" για το Ισραήλ.

Το εβραϊκό κράτος προειδοποίησε ότι θα "απορρίψει αυτή την επαίσχυντη αντι-ισραηλινή απόφαση του ΟΗΕ και δεν θα συμμορφωθεί με αυτήν".

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακάλεσε τους πρεσβευτές της χώρας του στη Νέα Ζηλανδία και στη Σενεγάλη για διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπός του, λίγη ώρα μετά την έγκριση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα.

Την απόφαση του ΟΗΕ που απαιτεί να δοθεί τέλος στην ανέγερση οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εισηγήθηκαν η Νέα Ζηλανδία, η Μαλαισία, η Βενεζουέλα και η Σενεγάλη.

Ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο Ντέιβιντ Κις, δήλωσε πως ο ισραηλινός δεξιός πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ακυρωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σενεγάλης στο Ισραήλ σε τρεις εβδομάδες, ενώ διέταξε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να ακυρώσει όλα τα προγράμματα βοήθειας προς τη Σενεγάλη.

(Πληροφορίες ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παλαιστίνη: Ψηφίστηκε ο τερματισμός του εποικισμού από το Ισραήλ

ADVERTISING

SHARE: