ΗΠΑ: 15χρονος έκαψε 48.000 στρέμματα – Καλείται να πληρώσει 36,6 εκατ. δολάρια

ΗΠΑ: 15χρονος έκαψε 48.000 στρέμματα – Καλείται να πληρώσει 36,6 εκατ. δολάρια
Στάχτη έγιναν 48.000 στρέμματα AP

Ο έφηβος έκανε πεζοπορία στο δάσος όταν του ήρθε η φαεινή ιδέα να πετάξει πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν τον όλεθρο

Τις συνέπειες των πράξεων του καλείται να πληρώσει ένας έφηβος στις ΗΠΑ, ο οποίος προκάλεσε μεγάλη δασική πυρκαγιά.

Δικαστήριο του Όρεγκον αποφάσισε την Δευτέρα ο έφηβος, ο οποίος δήλωσε ένοχος, να πληρώσει το ποσό των 36,6 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσε.

Το περιστατικό συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο δράστης, που τότε ήταν 15 ετών, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι έκανε πεζοπορία και κάποια στιγμή είχε την φαεινή ιδέα να ρίξει πυροτεχνήματα ενώ βρισκόταν στο δάσος, σύμφωνα με το CNN. Ένα από αυτά πυροδότησε τεράστια πυρκαγιά, που έκαψε περισσότερα από 48.000 στρέμματα.

Υποβλήθηκαν συνολικά 11 αιτήματα για αποζημίωση από το κράτος και άλλους φορείς, με τον συνήγορό του να κάνει λόγο για παράλογες απαιτήσεις. Όπως δήλωσε το βαρύ πρόστιμο που επιβλήθηκε στον πελάτη του, παραβιάζει το σύνταγμα του Όρεγκον και των ΗΠΑ, επικαλούμενος την Όγδοη τροπολογία, η οποία προστατεύει τους πολίτες από υπερβολικά πρόστιμα και “σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία”.

Ο δικαστής δήλωσε ότι η απόφασή του δεν παραβιάζει το σύνταγμα. “Η αποζημίωση είναι ξεκάθαρα ανάλογη προς το αδίκημα, γιατί δεν υπερβαίνει τις οικονομικές ζημίες που προκλήθηκαν από τις ενέργειές του. Είμαι πεπεισμένος ότι η αποζημίωση που διατάχθηκε έχει σχέση με τη σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκε”.

Σε περίπτωση που ο έφηβος δεν μπορέσει να καταβάλει το ποσό στο σύνολό του, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι μπορεί να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Τον Φεβρουάριο ο έφηβος είχε ζητήσει συγγνώμη για τις πράξεις του. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση με πενταετή αναστολή και 1.920 ώρες κοινωφελούς εργασίας στην Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα