ΗΠΑ: Απόρρητη κατάθεση του αναπληρωτή διευθυντή του FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τη Ρωσία

ΗΠΑ: Απόρρητη κατάθεση του αναπληρωτή διευθυντή του FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τη Ρωσία
Acting FBI Director Andrew McCabe pauses during a Senate Intelligence Committee hearing about the Foreign Intelligence Surveillance Act, on Capitol Hill, Wednesday, June 7, 2017, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon) AP Photo/Alex Brandon

Ο Άντριου Μάκαμπι φέρεται να κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο της έρευνας για ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές

Ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μάκαμπι έδωσε κατάθεση στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η κατάθεσή του, ήταν απόρρητη, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν την παραίτησή του, ενώ τον υπερασπίστηκαν τα μέλη της επιτροπής που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα μεταδίδει το CNN.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Κοναγουέι, που είναι Ρεπουμπλικάνος και κατάγεται από το Τέξας, ενώ ηγείται της επιτροπής για την αναφερόμενη έρευνα, δήλωσε ότι έχει ακόμη εμπιστοσύνη στο Μάκαμπι ως αναπληρωτή διευθυντή του FBI. “Δεν υπάρχει λόγος να μην του έχω εμπιστοσύνη” δήλωσε ο Κοναγουέι, σε σχετική ερώτηση του CNN.

Η κατάθεση δόθηκε χθες και ήταν διάρκειας τουλάχιστον επτά ωρών, μετά την αναβολή της για ένα διαδικαστικό θέμα, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Κοναγουέι, ως αναπληρωτής διευθυντής του FBI βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής προσοχής των Ρεπουμπλικάνων, που έχουν διατυπώσει ερωτηματικά σχετικά με την στάση του στο ζήτημα της έρευνας για την διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον από ιδιωτικό διαμετακομιστή, όταν ίδια υπηρετούσε στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι, υποστηρίζουν ότι ο ίδιος, θα έπρεπε να είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα αυτή, για λόγους που άπτονται ζητημάτων ηθικής δεοντολογίας. Η σύζυγός του, Τζιν Μάκαμπι ήταν υποψήφια με τους Δημοκρατικούς στην Βιρτζίνια, ενώ είχε την συνδρομή του (τότε) κυβερνήτη Τέρι Μακάφι, στενού φίλου της Κλίντον.

Παράλληλα, ο Μάκαμπι βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνα των Ρεπουμπλικάνων για μηνύματα μέσω κινητού που έστειλε ο πρώην πράκτορας του FBI, Πίτερ Στρζοκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από την ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ. Η απομάκρυνσή του από το FBI έγινε στις αρχές του χρόνου, όταν η διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας από επιθεωρητή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης εντόπισε οτι ο Στρζοκ είχε ανταλλάξει μηνύματα κατά του Τραμπ με την δικηγόρο του FBI, Λίζα Πέιτζ.

Σε ένα μήνυμα με ημερομηνία 15 Αυγούστου του 2016, ο Στρζοκ έγραψε στην Πέιτζ: “Θέλω να πιστεύω στην θέση που ανέπτυξες στο γραφείο του Άντι (αναφορά στον Μάκαμπι) ότι δεν υπάρχει τρόπος εκλογής του. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πάρουμε ένα τέτοιο ρίσκο. Είναι σαν να έχεις ένα συμβόλαιο ζωής και να πεθάνεις πριν γίνεις 40 ετών,” έγραψε ο Στρζοκ.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τρέι Κάοντι που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νότια Καρολίνα αναφέρθηκε στο ζήτημα με τα μηνύματα του κινητού του Στρζοκ στην διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: “Ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά ερωτήσεων. Στις ερωτήσεις αυτές, συμπεριλήφθηκαν και ερωτήσεις σχετικές με την συνάντηση με του πράκτορα Στρζοκ, της Λίζας Πέιτζ στο γραφείο του Άντι, αλλά και την σχετική συζήτηση για το τι θα έπρεπε να κάνουν στην περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό είναι σοκαριστικό,” τόνισε ο Κάοντι.

Ο Τσακ Γκράσλεϊ Ρεπουμπλικάνος από την Αϊόβα που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας και είναι επικριτικός έναντι του Μάκαμπι, δήλωσε ότι θέλει την απομάκρυνσή του από το FBI. “Η απάντηση είναι ναι,” απάντησε ο ίδιος σε σχετική ερώτηση που του απευθύνθηκε χθες.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί υπερασπίζονται στον Μάκαμπι. Ο Άνταμ Σιφ από την Καλιφόρνια, που έχει ηγετική θέση στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε χθες το βράδυ ότι τα αιτήματα για την απομάκρυνση του Μάκαμπι είναι “ανεύθυνα.” “Από την εμπειρία μου πιστεύω ότι είναι ένας επαγγελματίας πράκτορας του FBI και συνεργάζεται με μία εκπληκτική ομάδα, από άλλους πράκτορες. Δεν μπορώ να κατανοήσω τις φωνές για την αποπομπή του, που ακούω από μερικούς. Μου φαίνονται ανεύθυνες, κατά την γνώμη μου,” τόνισε ο Σιφ. Ωστόσο, ο ίδιος, αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάθεση του Μάκαμπι.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI δεν φαίνεται να έχει τελειώσει με τις καταθέσεις του, στο Καπιτώλιο. Ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Γκουντλέιτ από την Βιρτζίνια που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και ο Κάοντι που προεδρεύει της Επιτροπής Ελέγχου στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με επιστολή που έστειλαν χθες στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ζήτησαν τόσο ο Μάκαμπι, όσο κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του FBI, να καταθέσουν στις επιτροπές τους.

Παράλληλα, με τις έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ποινική έρευνα για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Μιούλερ έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μετά από την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury) ενώ διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ με την Ρωσία.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού ερευνητή, διερευνάται αν υπήρξε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, τόσο από τον πρόεδρο Τραμπ, όσο και από στελέχη του Λευκού Οίκου. Ο Μιούλερ ηγείται της έρευνας του FBI, μετά από την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ, τον περασμένο Μάιο.

Πηγή: CNN, Φωτό: AP Photo/Alex Brandon

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα