ΗΠΑ: Αβέβαιος ο διορισμός του Τζάκσον από την Γερουσία

ΗΠΑ: Αβέβαιος ο διορισμός του Τζάκσον από την Γερουσία
Ο Jackson έχει υπηρετήσει ως προσωπικός γιατρός τριών προέδρων στον Λευκό Οίκο, ενώ τον Ιανουάριο έγινε ευρύτερα γνωστός από τη θετική ιατρική αξιολόγηση που δημοσιοποίησε για τον πρόεδρο Donald Trump. AP

''Θολό'' το τοπίο της επικύρωσης του διορισμού του Ρόνι Τζάκσον στη ηγεσία του Υπουργείου Βετεράνων μετά τις καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά που αντιμετωπίζει ο γιατρός του Λευκού Οίκου

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία θεωρούν πλέον ως θέμα χρόνου την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον πρόεδρο Τραμπ, προκειμένου ο ίδιος, ν’ απαλλαγεί από τον Ρόνι Τζάκσον, σχολιάζει το “Politico.”

Η υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων για τον διορισμό του Τζάκσον στην ηγεσία του υπουργείου για τις Υποθέσεις των Βετεράνων (VA) έχει στην πολιτική της ουσία, κατεδαφιστεί μετά τις καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, ο ιατρός του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, η υποψηφιότητα του ιδίου για την συγκεκριμένη υπουργική θέση αμφισβητείται από την έλλειψη εμπειρίας στην διοίκηση-διεύθυνση ενός μεγάλου οργανισμού, όπως είναι το υπουργείο VA. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η υποψηφιότητα του υπουργικού διορισμού του, θα μπορούσε να διασωθεί μόνο με ένα θαύμα, καθώς η δυσαρέσκεια των Ρεπουμπλικάνων για το πρόσωπό του, μεγαλώνει διαρκώς.

Η κατάσταση για τον Τζάκσον γίνεται ακόμη πιο δύσκολη υπό τις πιέσεις που ασκεί η αριθμητική κατανομή των εδρών στην Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι, με δεδομένη την απουσία για λόγους υγείας του βετεράνου Γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ελέγχουν 50 ψήφους. Έτσι, αρκεί η αρνητική ψήφος μόνο ενός Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή για την καταψήφιση του διορισμού του Τζάκσον. Οι Δημοκρατικοί εκτιμάται ότι θα αποφασίσουν να τηρήσουν μια ενιαία αρνητική στάση, κατά του ίδιου διορισμού.

Οι πολιτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι προς μία τέτοια κατεύθυνση θα ήταν αρκετή η επίκληση των καταγγελιών που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του Τζάκσον, από την σύγκρουση με την χρήση κυβερνητικού αυτοκινήτου, ενώ ο ίδιος είχε καταναλώσει αλκοόλ, μέχρι την κατάχρηση του δικαιώματος που είχε στην συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, δηλώνει πως ο διορισμός του Τζάκσον “είναι απίθανο” να προχωρήσει. “Πριν από την δημοσιοποίηση των καταγγελιών αυτών, όλοι μας είχαμε αμφιβολίες σχετικά με την εμπειρία του και τα σχετικά προσόντα,” εξήγησε ο Φλέικ. Σε ερώτηση για το πως θα μπορούσε να επικυρωθεί ο διορισμός του Τζάκσον απάντησε: “Πείτε μου εσείς.”

“Δεν ξέρουμε εάν οι καταγγελίες ευσταθούν ή εάν κάποιος προσπαθεί να εκτροχιάσει τον διορισμό αυτό. Αλλά στην περίπτωση που υπάρξει έστω κι ο παραμικρός υπαινιγμός για μία παράνομη ενέργεια, τότε, δεν θα τον υποστηρίξω,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζόνι Ερνστ από την Αϊόβα.

Ωστόσο, οι ανησυχίες που εκφράζουν οι Ρεπουμπλικάνοι προχωρούν βαθύτερα. Τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δήλωσαν ανώνυμα ότι επιθυμούν την άμεση απόσυρση του διορισμού από τον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του διορισμού αυτού, ως μία ενέργεια αυτοτραυματισμού, που θα χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου.

Τα πράγματα χειροτέρευσαν από χθες για τον Τζάκσον. Σύμφωνα με τις περιλήψεις των καταθέσεων περισσότερων από είκοσι σημερινών, αλλά και πρώην συναδέλφων του, που δημοσιοποίησαν οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία, ο ίδιος, ενώ είχε καταναλώσει αλκοόλ κατέστρεψε μετά από σύγκρουση ένα κυβερνητικό αυτοκίνητο. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί περιστατικά κατάχρησης εξουσίας από τον Τζάκσον απέναντι στους υφισταμένους του, αλλά και μη αποδεκτή συνταγογράφηση φαρμάκων από τον ίδιο, για το προσωπικό του Λευκού Οίκου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θέλουν να μάθουν γιατί η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί για τα προβλήματα αυτά της συμπεριφοράς του Τζάκσον, πριν από εβδομάδες, ώστε τόσο οι ίδιοι, όσο και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου να προετοιμάσουν μία αποτελεσματική επιχειρηματολογία υπεράσπισης του διορισμού του. Παράλληλα, μεταξύ των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επικρατεί σύγχυση, για την μη ακύρωση του διορισμού του από τον Λευκό Οίκο, μετά την δημοσιοποίηση των καταγγελιών σε βάρος του Τζάκσον που έγινε στην Επιτροπή για Θέματα Βετεράνων της Γερουσίας. “Θα έπρεπε να λάβουν μία σχετική απόφαση μέσα στην εβδομάδα. Ελπίζω ότι θα επιλέξουν κάποιον που θα έχει εμπειρία σε θέματα διοίκησης,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

Από την άλλη μεριά, ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Μαρκ Σορτ, υπερασπίστηκε τον Τζάκσον χθες το απόγευμα, όταν έγινε γνωστή η τελευταία σειρά καταγγελιών που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του. “Υποστηρίζουμε τον Τζάκσον. Το περιβάλλον, είναι τόσο πολιτικά πολωμένο την στιγμή αυτή, που είναι δύσκολο ακόμη και για μένα, να είμαι απόλυτα σίγουρος για τους υποψηφίους προς διορισμό που προτείνουμε…, αλλά αυτό δεν έχει αναφορά στον Δρ. Τζάκσον,” τόνισε ο ίδιος.

Ένας δεύτερος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής δήλωσε: “Δε νομίζω ότι κάποιος τον γνωρίζει. Δεν είναι μία περίπτωση στην οποία, ο ίδιος έχει (προσωπική) ιστορία κι έχει καλλιεργήσει σχέσεις με το πέρασμα του χρόνου γύρω από το Κογκρέσο. Η αίσθηση μου είναι ότι υπάρχουν προβλήματα… Νομίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα το μεταβιβάσουν αυτό, στον Λευκό Οίκο.

” Ακόμη και στην περίπτωση που η υποψηφιότητα διορισμού του Τζάκσον επιβιώσει των αρνητικών δημοσιογραφικών πρωτοσέλιδων, αλλά και της έρευνας που διεξάγεται από την Γερουσία, θα στιγματιστεί από τις αντίθετες γνώμες που έχουν διαμορφωθεί. Οι τοποθετήσεις των υπουργών στο υπουργείο για τις Υποθέσεις των Βετεράνων, ήταν ομόφωνες σύμφωνα με τα αρχεία που διατηρεί το Κογκρέσο.

Ο Τζάκσον επισκέφτηκε το Καπιτώλιο χθες, προκειμένου να υποστηρίξει τον διορισμό του και είχε συνάντηση με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Τομ Τίλις, δηλώνοντας επαναληπτικά ότι θα συνεχίσει με την διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του. Από την άλλη μεριά, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι αμφιβάλλουν εάν ο Τζάκσον θα υποβάλλει τελικά τον εαυτό του σε μία εξοντωτική διαδικασία για την επικύρωση του διορισμού του, για μία θέση ηγεσίας, που θεωρείται από τις πιο δυσκολότερες εντός της αμερικανικής κυβέρνησης.

“Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως θα αποφασίσει να χειριστεί τον διορισμό του,” δήλωσε από την πλευρά της, η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς από το Μέιν.

Παρά τον σκεπτικισμό και τους προβληματισμούς των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Λευκός Οίκος ασκεί πιέσεις προκειμένου ο διορισμός του Τζάκσον να προχωρήσει. Ο Τζόνι Ίσακσον πρόεδρος της Επιτροπής για Θέματα Βετεράνων στην Γερουσία, δήλωσε ότι ο Τζάκσον θα προσκληθεί για ακρόαση από την επιτροπή, ενώ δεν σχολίασε το έγγραφο (με τις καταγγελίες) που έδωσε στην δημοσιότητα, ο Γερουσιαστής Τζον Τέστερ από την Μοντάνα, που είναι επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην ίδια επιτροπή.

“Δεν θα προχωρήσω σε κάποιο σχολιασμό γνώμης με οποιοδήποτε τρόπο. Δεν μπορώ να είμαι άδικος έναντι του υποψηφίου ή άδικος έναντι των μελών της επιτροπής, του αμερικανικού λαού ή του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τζάκσον δικαιούται μία ακρόαση και θα την έχει,” δήλωσε ο Ίσακσον σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση διορισμού του ιατρού του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς σχολίασε ως “τέλειο” τον φάκελο του Τζάκσον ως ιατρού του Λευκού Οίκου, λέγοντας ότι ο ίδιος “θα υποστεί μεγαλύτερο έλεγχο από τους άλλους υποψηφίους για διορισμό, με δεδομένη την ευθύνη της θέσης για την οποία προτείνεται.” Η ίδια, πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος: “εξακολουθεί να εξετάζει την κατάσταση.”

Από την άλλη μεριά, στην Γερουσία κανένας δεν προβλέπει ότι ο διορισμός του Τζάκσον θα επικυρωθεί, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν σπεύσει για να υπερασπιστούν τον διορισμό αυτό. Είναι μία απαισιόδοξη εξέλιξη, εάν σκεφτεί κανείς ότι ένας αριθμός υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικάνων είχε κινητοποιηθεί γύρω από τον διορισμό του Άντι Πάζντερ, που τελικά εγκατέλειψε την προσπάθειά του.

“Δεν ωφελεί κανέναν να έχουμε το ζήτημα αυτό ανοιχτό για πολύ χρόνο. Έτσι, ελπίζω ότι οι ανησυχίες που υπάρχουν θα αντιμετωπιστούν γρήγορα και νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο για όσους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή,” δήλωσε το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων Τζον Κόρνιν, που είχε υπερασπιστεί τον διορισμό του Πάζντερ. “Δε νομίζω να έχει καταστραφεί η καριέρα κάποιου, από ανώνυμες καταγγελίες,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Καθώς το ζήτημα του διορισμού του Τζάκσον στην ηγεσία του υπουργείου για Θέματα Βετεράνων παραμένει ανοιχτό, η επιτροπή του Ίσακσον θα εξακολουθεί ν’ ασχολείται με τις καταγγελίες κατά του Τζάκσον. Η ίδια επιτροπή, έχει ζητήσει αρχεία 12 ετών για την επαγγελματική πορεία και την συμπεριφορά του Τζάκσον, τα οποία δεν της έχουν ακόμη αποσταλεί.

Παράλληλα, η έρευνα γύρω από τον Τζάκσον εντατικοποιείται. “Πρέπει να διαπιστωθούν τα γεγονότα. Δεν μπορεί να καταδικαστεί με το άκουσμά τους. Ωστόσο, πρόκειται για σημαντικές καταγγελίες. Έτσι, πρέπει να διερευνηθούν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι, που είναι μέλος της αρμόδιας επιτροπής στην Γερουσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα