ΗΠΑ: Η αμερικανική Γερουσία ξηλώνει το Obamacare

ΗΠΑ: Η αμερικανική Γερουσία ξηλώνει το Obamacare

Η Γερουσία ενέκρινε μέτρο εκκίνησης της διαδικασίας για την κατάργηση του Obamacare. Στον αέρα η κάλυψη 20 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών

Η αμερικανική Γερουσία έκανε το πρώτο βήμα για τη αποξήλωση του προγράμματος ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ψηφίζοντας οδηγία προς τις αρμόδιες επιτροπές να καταρτίσουν νομοσχέδιο που καταργεί την εμβληματική μεταρρύθμιση.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 51 ψήφους , έναντι 48 κατά, και προωθείται προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας.

Η κατάργηση του Obamacare αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, αλλά και του προέδρου αν αναμονή Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναγνωρίσει ότι η διαδικασία της κατάργησης του νόμου μπορεί να χρειασθεί μήνες, ενώ η κατάρτιση του νόμου που θα τον αντικαταστήσει θα χρειασθεί ακόμη περισσότερο χρονικό διάστημα. Ομως τελούν υπό την πίεση του Τραμπ που έχει ζητήσει από γερουσιαστές και αντιπροσώπους να ενεργήσουν με ταχύτητα. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι οι διαδικασίες κατάργησης και αντικατάστασης «θα γίνουν ταυτόχρονα».

Περί τα 20 εκατομμύρια ανασφάλιστοι Αμερικανοί απέκτησαν κάλυψη στον τομέα της υγείας μέσω του Affordable Care Act, όπως είναι η επίσημη ονομασία του προγράμματος Obamacare.

Οι Ρεπουμπλικανοί εξάντλησαν τις νομικές και νομοθετικές προσπάθειες για να σαμποτάρουν τη μεταρρύθμιση, επικρίνοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για υπέρβαση και έχουν δηλώσει ότι έχουν την πρόθεση να την αντικαταστήσουν δίνοντας στις επιμέρους πολιτείες μεγαλύτερο έλεγχο στη θέση της κεντρικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη στρατηγική κατάργησης του προγράμματος απουσία συναίνεσης για το σχέδιο που θα το αντικαταστήσει.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε πρόσφατα ότι θέλει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες νομοθετικές πράξεις αντικατάστασης στο πλαίσιο της νομοθεσίας κατάργησης του προγράμματος Obamacare. Όμως ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Οριν Χατς δήλωσε ότι αυτό θα είναι δύσκολο με βάση τον κανονισμό της Γερουσίας.

Η απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα ζητεί από τις αρμόδιες επιτροπές των δύο νομοθετικών σωμάτων να καταρτίσουν νομοσχέδιο για την κατάργηση της μεταρρύθμισης Ομπάμα μέχρι την 27η Ιανουαρίου. Το νομοθέτημα που θα προκύψει θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα πριν από την εφαρμογή της διαδικασίας κατάργησης.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας κάνουν χρήση ειδικών διαδικασιών περί προϋπολογισμού για να προχωρήσουν στην κατάργηση της μεταρρύθμισης με απλές πλειοψηφίες, ώστε να μην έχουν ανάγκη τις ψήφους των Δημοκρατικών. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλειοψηφία 52 ψήφων στην 100μελή Γερουσία . Ενας ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο Ραντ Πολ, ψήφισε «όχι» σήμερα.

Οι Δημοκρατικοί χλευάζουν την επιχείρηση λέγοντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν συναίνεση ως προς ένα σχέδιο αντικατάστασης του προγράμματος Obamacare. «Θέλουν να εξοντώσουν την Affordable Care Act, αλλά δεν έχουν ιδέα με ποιον τρόπο θα προωθήσουν μία πρόταση αντικατάστασής της», δήλωσε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς του Βερμόντ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα