ΗΠΑ: Μυστικό ταξίδι Πομπέο στην Β. Κορέα και συνάντηση με τον Κιμ

ΗΠΑ: Μυστικό ταξίδι Πομπέο στην Β. Κορέα και συνάντηση με τον Κιμ
O διευθυντής της CIA, Mike Pompeo AP Photo/Susan Walsh

Εντείνονται οι επαφές αξιωματούχων των δύο χωρών με σκοπό την οργάνωση της επίσημης συνάντησης Τραμπ και Κιμ

Μυστικό ταξίδι και συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησε ο Μάικ Πομπέο, διευθυντή της CIA, που αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών.

Την είδηση αυτή δημοσίευσε η The Washington Post, η οποία επικαλείται δύο πρόσωπα τα οποία είχαν ενημέρωση για το ταξίδι αυτό.

Όπως αναφέρει το Reuters, το ταξίδι του απερχόμενου διευθυντή της CIA και τη συνάντησή του με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, επιβεβαίωσε και ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως υπήρξαν επαφές “στο ανώτατο επίπεδο” ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Πιονγκγιάνγκ. Ο αμερικανός πρόεδρος δημιούργησε αρχικά σύγχυση αφήνοντας να εννοηθεί ότι μιλάει ο ίδιος με τον Κιμ απευθείας, αλλά αμέσως μετά πρόσθεσε: “ας πούμε ότι γίνονται λίγο πιο κάτω από το ανώτατο επίπεδο”.

“Ο πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση είχε συζητήσεις (με τη Βόρεια Κορέα) στο ανώτατο επίπεδο και πρόσθεσε ότι δεν έγιναν με τον ίδιο άμεσα”, διασαφήνισε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την εικόνα δηλώνοντας πως “ο πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση είχε συνομιλίες στα ανώτατα επίπεδα και πρόσθεσε ότι δεν έγιναν με τον ίδιο απευθείας”.

Ερωτηθείσα για τις συνομιλίες που είχε ο Πομπέο, η Χάκαμπι Σάντερς περιορίστηκε να πει ότι “η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα ταξίδια του διευθυντή της CIA”.

Με την επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ ο Πομπέο έγινε ο πλέον υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που έχει ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα μετά τον Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος είχε μεταβεί στην ασιατική χώρα το 2014.

Ο Τραμπ σημείωσε πως πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα επιδεικνύει πράγματι καλή θέληση στην προσπάθεια διπλωματικής επαναπροσέγγισής της με τη Σεούλ, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύνοδος κορυφής -η οποία προτάθηκε τον Μάρτιο και σύμφωνα με τον ίδιο τον αμερικανικό πρόεδρο αναμένεται να γίνει στα τέλη του Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου- να ακυρωθεί.

Ο Τραμπ, ο οποίος πέρυσι αντάλλασσε συχνά απειλές πολέμου με τον Κιμ, είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του μελετά “πέντε” τοποθεσίες όπου θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι συνομιλίες κορυφής. Ερωτηθείς αν κάποια από τις τοποθεσίες αυτές βρίσκεται στις ΗΠΑ, απάντησε “όχι”.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι τοποθεσίες αυτές βρίσκονται στη νοτιοανατολική Ασία και στην Ευρώπη. Τα μέχρι τώρα σενάρια που κυκλοφορούν αναφέρονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, την ίδια την Πιονγκγιάνγκ, τη Στοκχόλμη, τη Γενεύη, ακόμη και τη Μογγολία.

Ο Τραμπ εξάλλου τάχθηκε υπέρ μιας διαπραγμάτευσης με σκοπό το να τερματιστεί και επίσημα η εμπόλεμη κατάσταση στην οποία παραμένουν η Βόρεια και η Νότια Κορέα -ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) διακόπηκε με προσωρινή κατάπαυση του πυρός, όχι συμφωνία ειρήνης- λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Σεούλ και η Πιονγκγιάνγκ “έχουν τις ευλογίες του” για αυτό: ” Ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί ότι ο πόλεμος της Κορέας δεν τελείωσε. Συνεχίζεται αυτή τη στιγμή (σ.σ. και τα δύο μέρη) συζητάνε το τέλος του πολέμου. Υπόκειται σε συμφωνία. Να το συζητήσουν, με τις ευλογίες μου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα