ΗΠΑ: Ο Τραμπ “αναγκάζεται” να σταματήσει το διαχωρισμό των παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους

ΗΠΑ: Ο Τραμπ “αναγκάζεται” να σταματήσει το διαχωρισμό των παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους
President Donald Trump listens during a meeting with Republican members of Congress on immigration in the Cabinet Room of the White House, Wednesday, June 20, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Μετά τη διεθνή κατακραυγή από διεθνείς ηγέτες, οργανώσεις και κόμματα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να υπογράψει διάταγμα για να σταματήσει ο χωρισμός των παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους - Ο ρόλος της Ιβάνκα και το νομοθετικό πλαίσιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να υπογράψει ένα “κείμενο” σύντομα για να σταματήσει ο χωρισμός των οικογενειών των μεταναστών που συνελήφθησαν αφού διέσχισαν παράνομα τα νότια σύνορα της χώρας.

“Θέλουμε να κρατάμε ενωμένες τις οικογένειες” είπε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. “Θα υπογράψω κάτι σύντομα”, συνέχισε, εξηγώντας ότι ελπίζει πως αμέσως μετά θα ψηφιστεί κάποιος νόμος για το θέμα αυτό.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές τι σχεδιάζει να υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος. Λίγο νωρίτερα, μια πληροφορία που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Fox News ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδοθεί ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέψει στις οικογένειες των μεταναστών να παραμένουν μαζί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο επιτρέπεται σήμερα.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο το διάταγμα θα προβλέπει πως Τα μέλη των οικογενειών μεταναστών, που πέρασαν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, θα παραμένουν μαζί κατά την κράτησή τους. Βάσει του διατάγματος, στις οικογένειες αυτές θα δίνεται προτεραιότητα προκειμένου να εξετασθεί ο φάκελός τους από τις μεταναστευτικές αρχές.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο αξιωματούχος η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης δεν πρόκειται να τερματιστεί.

Η υπογραφή του διατάγματος αναμένεται να γίνει σήμερα, πριν αναχωρήσει ο Τραμπ για τη Μινεσότα.

Ο ρόλος της Ιβάνκα

Η Ιβάνκα Τραμπ, η κόρη, έμπιστη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, προέτρεψε τον πατέρα της να βάλει τέλος στην πολιτική χωρισμού των μικρών παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους που συλλαμβάνονται στα σύνορα, σύμφωνα με έμμεσες μαρτυρίες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ “ανέφερε ότι η κόρη του Ιβάνκα τον προέτρεψε να τερματίσει (αυτήν την πρακτική) και είπε (ο πρόεδρος) ότι αναγνωρίζει ότι αυτό θα έπρεπε να σταματήσει, ότι οι εικόνες είναι οδυνηρές και ότι αναζητά μια νομοθετική λύση”, αποκάλυψε ο Κάρλος Κουρμπέλο, ένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Φλόριντα ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με εκπροσώπους του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το βράδυ της Τρίτης.

“Η κόρη του είδε τις εικόνες και είπε ότι για πολλούς λόγους θα πρέπει να το διευθετήσουμε αυτό”, σύμφωνα με τον Κρις Κόλινς, Ρεπουμπλικάνο βουλευτή από τη Νέα Υόρκη που μετείχε επίσης στην ίδια συνάντηση.

Η Ιβάνκα Τραμπ δεν έχει σχολιάσει δημοσίως αυτήν την αμφιλεγόμενη πρακτική που έχει προκαλέσει σωρεία επικρίσεων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Στο Twitter, η διαπιστευμένη δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times στον Λευκό Οίκο, μετέφερε τη συζήτηση πατέρα-κόρης, στην οποία όμως δεν ήταν παρούσα:

“Αυτό που είπε ο Τραμπ για την Ιβάνκα Τραμπ στη συνάντηση που είχε στο Κογκρέσο, είναι ότι πήγε και του είπε «Μπαμπά, τι κάνουμε για αυτό;» Ο Τραμπ απάντησε ότι είναι ένα «δύσκολο θέμα» και άλλαξε συζήτηση”, έγραψε η Μάγκι Χάμπερμαν.

Περισσότερα από 2.300 παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη σύλληψη των γονιών τους στα σύνορα με το Μεξικό. Στα τέλη Μαΐου η κόρη του 45ου προέδρου προκάλεσε σάλο όταν ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία της στην οποία πόζαρε χαμογελαστή να σφίγγει στην αγκαλιά της τον γιο της, την ώρα που η πολιτική της “μηδενικής ανοχής” της κυβέρνησης προκαλούσε ήδη αναταράξεις.

Ιράν: “Έγκλημα” ο διαχωρισμός των οικογενειών

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ,, χαρακτήρισε σήμερα «έγκλημα» την αμερικανική πολιτική του χωρισμού των παιδιών μεταναστών από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

«Το να κοιτάει κανείς τις φωτογραφίες του εγκλήματος που συνίσταται στον χωρισμό χιλιάδων παιδιών από τη μητέρα τους στις ΗΠΑ είναι αβάστακτο, όμως οι Αμερικανοί, με κάθε χυδαιότητα χωρίζουν τα παιδιά από τους μετανάστες γονείς τους» επισήμανε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ,κατά τη διάρκεια μια ομιλίας ενώπιον των Ιρανών βουλευτών.

Τριντό: Λάθος και απαράδεκτος ο διαχωρισμός

Ο πρωθυπουργός του Καναδά χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτο» τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ.

«Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό στα γαλλικά, προσερχόμενος στο κοινοβούλιο, ενώ πρόσθεσε κατόπιν μιλώντας στα αγγλικά, ότι είναι «λάθος».

«Δεν μπορώ να φανταστώ τί βιώνουν αυτές οι οικογένειες αυτή τη στιγμή. Προφανώς, δεν διευθετούμε με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα στον Καναδά» υπογράμμισε, προτού παραστεί σε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους πιο ευάλωτους προσδιορίζει αυτό που είμαστε ως άνθρωποι, χώρες και διεθνής κοινότητα» σημείωσε, επίσης, σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης απηύθυνε έκκληση στους Καναδούς και σε «ολόκληρο τον κόσμο» να «επιδεικνύουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους εκτοπισμένους και όλους όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους».

Παιδιά φυγαδεύτηκαν στη Ν.Υόρκη

Παιδιά μεταναστών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό ενδέχεται να μεταφέρθηκαν κρυφά σε κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το βίντεο που κατέγραψε τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής προειδοποίησε ότι θα προσφύγει κατά της κυβέρνησης Τραμπ ενάντια στην πρακτική χωρισμού των οικογενειών.

Το τηλεοπτικό κανάλι New York 1 μετέδωσε σήμερα το πρωί ένα βίντεο που δείχνει πέντε κοριτσάκια, συνοδευόμενα από ενήλικους, να περπατούν γύρω στη 1 τα ξημερώματα και να κατευθύνονται σε ένα κέντρο φιλοξενίας στο Χάρλεμ. Τα παιδιά μιλούσαν ισπανικά.

Ο δημοσιογράφος του καναλιού υποστήριξε ότι είχε στην κατοχή του πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα, όμως δεν μπόρεσε να τις επιβεβαιώσει από επίσημη πηγή.

Το κανάλι έδειξε επίσης ένα άλλο βίντεο, με παιδιά να βγαίνουν από το κέντρο φιλοξενίας μία ώρα αργότερα, με τα κεφάλια τους καλυμμένα με κουβέρτες, έτσι που είναι αδύνατον να αναγνωριστούν.

Το κέντρο αυτό, που ανήκει στην ένωση Cayuga Centers, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση αυτή. Στον ιστότοπό της η ένωση εξηγεί ότι τοποθετεί τα παιδιά των μεταναστών σε ισπανόφωνες ανάδοχες οικογένειες, μέχρι να είναι δυνατόν να επιστρέψουν στους συγγενείς τους που έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ ή να σταλούν πίσω στη χώρα καταγωγής τους.

Την Τρίτη ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατηγορώντας την κυβέρνηση Τραμπ ότι “παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα” των παιδιών και των οικογενειών τους. “Γνωρίζουμε πλέον ότι περισσότερα από 70 παιδιά έχουν τοποθετηθεί σε ομοσπονδιακά κέντρα φιλοξενίας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, επειδή έχουν επικοινωνήσει και με άλλα κέντρα”, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. “Η Νέα Υόρκη θα δράσει (προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη) για να μπει τέλος σε αυτήν την άσπλαχνη και σκόπιμη επίθεση εναντίον των κοινοτήτων των μεταναστών και να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βάναυση πολιτική μια και καλή”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily News, που επικαλείται μια ομοσπονδιακή πηγή, περισσότερα από 300 παιδιά έχουν σταλεί ήδη στη Νέα Υόρκη.

Η οργάνωση New York Immigration Coalition, η οποία είχε αγωνιστεί πέρσι κατά του αντιμεταναστευτικού διατάγματος της κυβέρνησης που απαγόρευε την είσοδο σε μετανάστες προερχόμενους από συγκεκριμένες, μουσουλμανικές χώρες, οργανώνει για σήμερα το απόγευμα μια διαδήλωση έξω από την έδρα του ΟΗΕ στο Μανχάταν, για να τιμήσει την παγκόσμια ημέρα των προσφύγων και να καταγγείλει την πολιτική του χωρισμού των παιδιών από τους γονείς τους στα σύνορα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα