ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί ποντάρουν στους σελέμπριτι

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί ποντάρουν στους σελέμπριτι
Oprah Winfrey poses in the press room with the Cecil B. DeMille Award at the 75th annual Golden Globe Awards at the Beverly Hilton Hotel on Sunday, Jan. 7, 2018, in Beverly Hills, Calif. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP) ap

Μετά την Όπρα, και άλλες διασημότητες έξω από τον χώρο της πολιτικής, όπως οι Τζορτζ Κλούνι και Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εμφανίζονται ως πιθανοί υποψήφιοι του κόμματος στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του 2020

Του Γιώργου Σκαφίδα

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου του 2020, ημέρα Τρίτη. Έως τότε, απομένουν κάτι λιγότερο από δύο χρόνια. Η προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο, ξεκίνησε πρόωρα, ήδη από την περασμένη Κυριακή, με όλα τα νέα μεγάλα «φαβορί» για την προεδρία να προέρχονται από το χώρο όχι της πολιτικής αλλά του θεάματος. Εάν πιστέψουμε μάλιστα τον ντόρο (hype) που γίνεται τα 24ωρα εντός αλλά και εκτός των αμερικανικών συνόρων, τότε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σελέμπριτι-διασημότητα, χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία.

Με την ομιλία της το βράδυ της Κυριακής στις «Χρυσές Σφαίρες», η 63χρονη Όπρα Γουίνφρι (μια γυναίκα υπερεπιτυχημένη ως τηλεπαρουσιάστρια αλλά και επιχειρηματίας) ενέπνευσε προσδοκίες ότι θα μπορούσε ακόμη και να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο το 2020, με το στρατόπεδο φυσικά των Δημοκρατικών τους οποίους η ίδια υποστηρίζει παλαιόθεν. Για την ιστορία, η Όπρα είχε κοντραριστεί μπροστά από τις κάμερες με τον Τραμπ το 1988, θέτοντάς του σειρά από καθαρά πολιτικές ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης που εκείνος είχε παραχωρήσει στην τηλεοπτική εκπομπή της Αφροαμερικανίδας.

Το ενδεχομένως λαμπρό μέλλον της Όπρα στον χώρο της πολιτικής είναι κάτι το οποίο συζητιέται επί της ουσίας ήδη από το 2007 και την πρώτη προεδρική νίκη του Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν, βλέπετε, η ίδια η Όπρα εκείνη που είχε κάνει προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Ομπάμα, εξασφαλίζοντάς του δωρεές αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους στην κάλπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Το πολιτικό άστρο της 63χρονης Αφροαμερικανίδας έμελλε να επιστρέψει στο προσκήνιο ειδικά μετά την είσοδο του Τραμπ στο Λευκό Οίκο. «Χρειάζεσαι έναν αστέρα για να νικήσεις έναν αστέρα (σ.σ. όπως τον Τραμπ)», έγραφε η «New York Post» τον περασμένο Σεπτέμβριο, στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα ότι «η Όπρα είναι η καλύτερη ελπίδα των Δημοκρατικών για το 2020».

Οι θιασώτες του συγκεκριμένου σεναρίου υποστηρίζουν ότι η 63χρονη Αφροαμερικανίδα είναι η μόνη που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ στο παιχνίδι του: είναι γυναίκα, μαύρη, ιδιαίτερα δημοφιλής στο ευρύ κοινό και στις γυναίκες, αυτοδημιούργητη και πλούσια, με συνολική περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων και μακρά καταξιωμένη πορεία στο χώρο του θεάματος και της τηλεόρασης. Υπό μια έννοια, αποτελεί την προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου, ενώ δεν βαρύνεται από σκάνδαλα.

Η Όπρα είναι, ωστόσο, μόνο μία από τους αστέρες που εμφανίζονται πλέον ως πιθανοί υποψήφιοι με το στρατόπεδο του Δημοκρατικού κόμματος στο δρόμο προς τις εκλογές του 2020, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times και της Guardian.

Ο 56χρονος χολιγουντιανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνι είναι επίσης ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί, αν και ο ίδιος επιλέγει προς το παρόν να υποβαθμίζει τα σχετικά σενάρια. O 33χρονος Μαρκ Ζούκερμπεργκ τουFacebook φημολογείται επίσης ότι ίσως εμπλακεί ενεργά στην πολιτική, ενώ ανάλογες φήμες κυκλοφορούν και για τον 64χρονο επιχειρηματία και πρόεδρο της αλυσίδας Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς. Ο Σουλτς υποστήριξε ανοιχτά την Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016, ενώ ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εισέλθει κάποια στιγμή στο χώρο της πολιτικής.

Ο 45χρονος ηθοποιός Ντουέιν «ο βράχος» Τζόνσον, γνωστός από τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους κυρίως σε ταινίες δράσεις, έχει επίσης δηλώσει ότι «σκέφτεται σοβαρά» να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει εάν θα προτιμούσε να κατέβει με τους Δημοκρατικούς ή ως ανεξάρτητος.

Κατά τα λοιπά ωστόσο, πέρα από τις διασημότητες, υπάρχουν και ορισμένοι εξέχοντες πολιτικοί του Δημοκρατικού κόμματος που εμφανίζονται ως φαβορί για να διεκδικήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του 2020, πολιτικοί όπως: ο 76χρονος πρώην προεδρικός υποψήφιος Μπέρνι Σάντερς, ο 74χρονος πρώην αντιπρόεδρος Τζό Μπάιντεν, η 68χρονη Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η 53χρονη Γερουσιαστής Καμάλα Χάρις κ.α.

*Το θέμα δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο ΕΘΝΟΣ

(Φωτογραφία: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα