Ισημερινός: Καταργείται ο απεριόριστος αριθμός θητειών στην προεδρία

A woman casts her vote during a constitutional referendum called by President Lenin Moreno in Quito, Ecuador, Sunday, Feb. 4, 2018. Moreno called for the nationwide referendum that will include a question asking voters whether they want to revoke a law pushed forward by his predecessor allowing presidents to be indefinitely re-elected. (AP Photo/Dolores Ochoa)
A woman casts her vote during a constitutional referendum called by President Lenin Moreno in Quito, Ecuador, Sunday, Feb. 4, 2018. Moreno called for the nationwide referendum that will include a question asking voters whether they want to revoke a law pushed forward by his predecessor allowing presidents to be indefinitely re-elected. (AP Photo/Dolores Ochoa) AP

Οι ψηφορόροι ενέκριναν σε δημοψήφισμα την αναστολή της ισχύος του νόμου που επέτρεπε απεριόριστο αριθμό θητειών στην προεδρία της χώρας

Το 64% των ψηφοφόρων στον Ισημερινό ενέκρινε την Κυριακή την αναστολή της ισχύος του νόμου που επέτρεπε απεριόριστο αριθμό θητειών στην προεδρία της χώρας, στο δημοψήφισμα που συγκάλεσε ο πρόεδρος Λενίν Μορένο σε μια καταφανή προσπάθεια να φράξει τον δρόμο στον προκάτοχο και πρώην σύμμαχό του Ραφαέλ Κορέα ενόψει των εκλογών του 2021.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου (CNE) Νούμπια Βιγιασίς, οι ψηφοφόροι ενέκριναν την αλλαγή του νόμου ώστε να μην επιτρέπονται παρά μόνο δύο θητείες στο ανώτατο αξίωμα του κράτους, ενώ το 63% τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης ενός οργάνου που είχε ιδρύσει ο Κορέα για να επιλέγει τους επικεφαλής των δημόσιων υπηρεσιών, όπως ο γενικός εισαγγελέας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον πλήρη «αποκορεϊσμό» του κράτους.

Τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο βασίζονται σε ένα επιλεγμένο δείγμα εκλογικών τμημάτων.

Το αποτέλεσμα θεωρείται πως αποκλείει το ενδεχόμενο ο 54χρονος Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του Ισημερινού για μια δεκαετία, να ανακτήσει την εξουσία.

«Η νίκη του "ναι" μας ανοίγει τον δρόμο για να δουλέψουμε μαζί, οι συγκρούσεις ανήκουν στο παρελθόν», ανέφερε ο Μορένο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προφανώς παραπέμποντας στον επιθετικό πολιτικό λόγο του προκατόχου του. «Οι παλιοί πολιτικοί δεν θα επιστρέψουν», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

(Φωτογραφία: AP / Dolores Ochoa)

ADVERTISING

SHARE: