ISIS και Ουκρανία, στην πρώτη επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν

ISIS και Ουκρανία, στην πρώτη επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν

Την ανάγκη για "πραγματικό συντονισμό" κατά του ISIS στη Συρία, επεσήμαναν οι δύο πρόεδροι. "Τη θεμελιώδη σημασία του ΝΑΤΟ", υπογράμμισαν Τραμπ και Μέρκελ. "Η απομόνωση είναι αδιέξοδη" τόνισε ο Ολάντ στον Τραμπ

Την πρώτη τηλεφωνική τους επαφή είχαν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, μίλησαν για τις κοινές προσπάθειες στην μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

“Οι πρόεδροι αναφέρθηκαν στην ανάγκη ένας πραγματικού συντονισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, προκειμένου να νικηθεί ο ISIS και οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν, επίσης, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. “Τέθηκαν, ακόμη, επί τάπητος, σημαντικές πτυχές της ουκρανικής κρίσης”, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αμφότεροι εξέφρασαν την επιθυμία τους να “διατηρούν τακτικές προσωπικές επαφές”, σύμφωνα με την ανακοίνωση ενώ οι ομάδες τους θα συζητήσουν πιθανές ημερομηνίες και τον τόπο που θα γίνει η συνάντησή τους.

Τραμπ – Μέρκελ: Υπογράμμισαν τη θεμελιώδη σημασία του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε 45λεπτη συνομιλία και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία «υπογράμμισαν τη θεμελιώδη σημασία του ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος και η καγκελάριος συμφωνούν στην αναγνώριση της θεμελιώδους σημασίας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο μίας ευρύτερης διατλαντικής σχέσης και του ρόλου του στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας της βορειοατλαντικής μας κοινότητας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο, οι δύο συμφώνησαν επίσης ότι τα βάρη της συλλογικής ασφάλειας θα πρέπει να κατανέμονται δίκαια ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Μέρκελ και Τραμπ μίλησαν για θέματα όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, οι σχέσεις με τη Ρωσία και η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, διευκρίνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβάζοντας ανακοίνωση που συμφωνήθηκε από κοινού σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο Τραμπ αποδέχθηκε πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Αμβούργο τον προσεχή Ιούλιο, ενώ κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο να επισκεφθεί «σύντομα» την Ουάσινγκτον.

Ολάντ σε Τραμπ: Η απομόνωση είναι αδιέξοδη

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Ο τελευταίος, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «η απομόνωση είναι αδιέξοδη», προειδοποιώντας τον ότι ο προστατευτισμός συνοδεύεται από σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.

Ο Ολάντ προειδοποίησε τον Τραμπ ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι απαραίτητη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχυθεί σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του τομέα της Άμυνας.

Ο  Ολάντ προειδοποίησε επίσης τον Τραμπ ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση στη Συρία χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα