Ισπανία: Νέο μπλόκο σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

"Αντισυνταγματική' κρίθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου της Καταλονίας για διενέργεια δημοψηφίσματος

Την ακύρωση ψηφίσματος του περιφερειακού συμβουλίου της Καταλονίας για διενέργεια δημοψηφίσματος μέσα στο 2017 για την ανεξαρτησία της περιοχής, αποφάσισε την Τρίτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανία, πυροδοτώντας εκ νέου την ένταση με τη Μαδρίτη.

Το κοινοβούλιο της βορειοανατολικής περιοχής της Ισπανίας είχε πάρει την συγκεκριμένη απόφαση τον Οκτώβριο, με τη δέσμευση να διενεργήσει δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2017. Τον Δεκέμβριο, ωστόσο, αποφασίστηκε η αναστολή της για να έρθει το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο προχώρησε στην ακύρωση της εν λόγω απόφασης, κρίνοντάς την ως "αντισυνταγματική".

Οι αυτονομιστές στην Καταλονία προσπαθούν εδώ και χρόνια να κερδίσουν την έγκριση από την κεντρική κυβέρνηση για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, όπως συνέβη το 2014 στη Σκωτία και το προηγούμενο καλοκαίρι με το Brexit.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας είχε επιχειρήσει να κάνει το δημοψήφισμα, το οποίο επίσης είχε απαγορευτεί από δικαστήριο. Παρ΄όλα αυτά, τον Νοέμβριο του 2014 έγινε, με ποσοστό άνω του 80% να επιλέγει την ανεξαρτησία. Σε αυτό πάντως συμμετείχαν μόνο 2,3 εκατ. άτομα σε σύνολο 6,3 εκατ., που είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν.

Λόγω αυτής της κίνησης, ο Μας μαζί με άλλα δύο άτομα, βρέθηκαν κατηγορούμενοι για πολιτική ανυπακοή και ανάρμοστη συμπεριφορά και κάθισαν στο εδώλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εισαγγελείς έχουν προτείνει ο Μας και οι δύο συνεργάτες του να τιμωρηθούν με απαγόρευση κατοχής δημόσιου αξιώματος για 9 με 10 χρόνια.

Πηγή: France24

ADVERTISING

SHARE: