Ισπανία: Στη φυλακή Καταλανοί βουλευτές – Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης ο Πουτζντεμόν

Ισπανία: Στη φυλακή Καταλανοί βουλευτές – Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης ο Πουτζντεμόν
A pro Independence demonstrator holds up four fingers symbolizing the four stripes of the Catalonian flag during a demonstration outside the regional presidential palace in Sant Jaume Square in Barcelona, Spain, Thursday, Nov. 2, 2017. Spain's National Court in Madrid was questioning ousted Catalan government members Thursday in an investigation into possible rebellion charges for having declared the region's independence, while a parallel Supreme Court session for six Catalan lawmakers was suspended for a week. (AP Photo/Manu Fernandez) AP Photo/Manu Fernandez

Σκληραίνει τη στάση της η Μαδρίτη απέναντι στους Καταλανούς αυτονομιστές, με την ισπανική δικαιοσύνη να αποφασίζει την προφυλάκιση βουλευτών και να απειλεί με ένταλμα σύλληψης και τον ίδιο τον Πουτζντεμόν

Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε σήμερα να προφυλακισθούν οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης τα οποία εμφανίσθηκαν ενώπιον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος τους για στάση, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας απειλεί με έκδοση εντάλματος σύλληψης και τον Πουτζντεμόν που παραμένει στις Βρυξέλλες.

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία. Πέντε από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο Πουτζντεμόν.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο και δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να απειλείται με έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

«Οταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κανονικά εκδίδεται έντλαμα σύλληψης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, Κάρλος Λέσμες.

Από τις Βρυξέλλες, ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις».

«Ο Πουτζντεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί», διευκρίνισε.

Φωτό: AP Photo/Manu Fernandez

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα