Ισπανικά ΜΜΕ: Στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν

FILE- In this Friday, Oct. 27, 2017 file photo, Catalan President Carles Puigdemont sings the Catalan anthem inside the parliament after a vote on independence in Barcelona, Spain. Pro-independence Catalans are cheering the regional parliament's declaration of secession from Spain, a country they don't regard as their own. (AP Photo/Manu Fernandez, File)
FILE- In this Friday, Oct. 27, 2017 file photo, Catalan President Carles Puigdemont sings the Catalan anthem inside the parliament after a vote on independence in Barcelona, Spain. Pro-independence Catalans are cheering the regional parliament's declaration of secession from Spain, a country they don't regard as their own. (AP Photo/Manu Fernandez, File) AP

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας θα έχεις επαφές με εκπροσώπους των Φλαμανδών

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας Πουτζντεμόν, σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα. Το El Periodico αναφέρεται σε πηγές από την ΕΕ αλλά και την ισπανική κυβέρνηση που θέλουν τον ηγέτη των Καταλανών να συναντιέται με Φλαμανδούς ηγέτες στη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο παραιτηθείς εκπρόσωπος της Καταλονίας στις Βρυξέλλες Αμαντέου Αλταφάχ ήταν εκείνος που διοργάνωσε την επίσκεψη. Ο Πουτζντεμόν έρχεται μια μέρα μετά τις δηλώσεις εκπροσώπου της βελγικής κυβέρνησης πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου στον Καταλανό πολιτικό.

Η χορήγηση ασύλου στον Κάρλες Πουτζντεμόν από το Βέλγιο «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα» αν το ζητήσει ο ίδιος, δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη διαφορετική θέση που πήρε η χώρα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια ώρα, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζητά την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας. Ζητεί επίσης να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση.

Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες. Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, που αποπέμφθηκε, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την περασμένη Παρασκευή, κάλεσε το Σάββατο τους υποστηρικτές του να αντισταθούν ειρηνικά.

Η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αφού και πριν την κήρυξη της ανεξαρτησίας, οι αρχές είχαν κινηθεί κατά αυτονομιστών ηγετών. Συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου συνελήφθησαν ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, οι επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).

Την ίδια ώρα η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη, με συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της απόσχισης απ' την Ισπανία. Όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση των περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον λογοδοτούν στη Μαδρίτη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει λάβει μέτρα για να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος που του επιτρέπει να αναστείλει την αυτονομία της. Εκτός από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της El Pais Αναμπέλ Ντιέζ, πηγές από το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ανέφεραν πως "το ταξίδι του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες, δείχνει την απελπισία του".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βέλγιο: 'Ρεαλιστική' πιθανότητα η χορήγηση ασύλου στον Πουτζντεμόν

Απαγγελία κατηγοριών στους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας ζητά ο γενικός εισαγγελέας

ADVERTISING

SHARE: