Ιστορική επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Περλ Χάρμπορ

Ιστορική επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Περλ Χάρμπορ

Ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που βρέθηκε σε εκδήλωση μνήμης για την επίθεση ιαπωνικών μαχητικών στο Περλ Χάρμπορ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε βρέθηκε την Τρίτη στο Περλ Χάρμπορ, όπου και απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων στο σημείο, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από επίθεση ιαπωνικών μαχητικών αεροσκαφών. Ο Ιάπωνας πολιτικός συνοδευόταν από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια τελετή για τα 75 χρόνια από την επίθεση.

Τα δύο έθνη επιστράτευσαν την τελετή αυτή ως μια κίνηση καλής θέλησης και επαναβεβαίωσης των στενών σχέσεων Ιαπωνίας και ΗΠΑ. Μάλιστα ο Μπαράκ Ομπάμα εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να απευθύνει έκκληση σε μια αντίσταση στην εσωστρέφεια, ενδεχομένως με αποδέκτη τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη έρχεται έπειτα από την αντίστοιχη κίνηση από τον πρόεδρο Ομπάμα στη Χιροσίμα, ως φόρο τιμής στους χιλιάδες νεκρούς από τη ρίψη πυρηνικής βόμβας από τους Αμερικανούς στο τέλος του Β' ΠΠ. Όπως αναμενόταν, στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Ομπάμα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε συγνώμη για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Την ίδια ώρα όμως έκανε λόγο για "ειλικρινή συλλυπητήρια στις ψυχές" όσων χάθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου του 1941. "Δεν πρέπει να επαναλάβουμε ποτέ τη φρίκη του πολέμου" προειδοποίησε ο Άμπε.

ΗΠΑ και Ιαπωνία επέλεξαν τη φιλία και επέλεξαν επίσης την ειρήνη. Εδώ και δεκαετίας, οι δεσμοί μας έκαναν τα έθνη μας πιο επιτυχημένα

"ΗΠΑ και Ιαπωνία επέλεξαν τη φιλία και επέλεξαν επίσης την ειρήνη. Εδώ και δεκαετίας, οι δεσμοί μας έκαναν τα έθνη μας πιο επιτυχημένα" ανέφερε ο Ομπάμα. "Σήμερα η συνεργασία μας, δεν στηρίζεται απλά στα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και στις κοινές μας αξίες, τα ιδανικά που στέκουν ως ακρογωνιαίος λίθος για την ειρήνη στην περιοχή του Ειρηνικού και ως δύναμη προόδου ανά την υφήλιο. Η σχέση μας δεν υπήρξε ποτέ τόσο δυνατή. Στα καλά και τα άσχημα είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλο".

ΠΗΓΗ CNN

ADVERTISING

SHARE: