Ιταλία: Η λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης Τζεντιλόνι

Ιταλία: Η λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης Τζεντιλόνι

Έτοιμη μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένεται να είναι η λίστα με τους υπουργούς που έχει επιλέξει ο νέος πρωθυπουργός. Δείτε τα επικρατέστερα ονόματα της νέας κυβερνητικής ομάδας

Η λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης που συνθέτει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι και απόψε, γράφει ο ιταλικός Τύπος. Δεν αποκλείεται να επιστρέψει, δηλαδή, στο προεδρικό μέγαρο και να την παρουσιάσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα αργά το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά τα διάφορα υπουργεία, διαρροές κάνουν αναφορά στη δυνατότητα μετακίνησης του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θεωρείται πιθανή η αποχώρηση τριών υπουργών: της Μαρία Έλενα Μπόσκι από το υπουργείο Μεταρρυθμίσεων, της Μαριάννα Μαντία από τη Δημόσια Διοίκηση και της Στεφάνια Τζαννίνι από το Παιδείας.

Η Μπόσκι θεωρείται, ώς ένα βαθμό, υπεύθυνη για την αποτυχία του δημοψηφίσματος, διότι συνέταξε τη μεταρρύθμιση του συντάγματος που οι Ιταλοί απέρριψαν στις 4 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα και με τις προβλέψεις της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει η πρόθεση να αναλάβει, στο εξής, ευθύνες εκπροσώπου του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή.

Η Μαριάννα Μαντία «πληρώνει» την απόρριψη, από μέρους του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μέρους της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και ειδικότερα των κανόνων που αφορούν τη δυνατότητα απόλυσης υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η δε Στεφάνια Τζαννίνι «θυσιάζεται», όπως φαίνεται, λόγω της μεταρρύθμισης της Παιδείας, η οποία δεν έχει φέρει όλα τα επιθυμητά αποτελέσματα: παρά τη μαζική μετακίνηση εκπαιδευτικών σε διάφορες περιοχές της χώρας (με αντάλλαγμα την πρόσληψη) υπάρχουν ακόμη τάξεις που έχουν μείνει χωρίς δάσκαλο και καθηγητή.

Ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, όπως γράφουν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει υπουργός Οικονομικών και η Ρομπέρτα Πινόττι δεν αναμένεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Άμυνας. Ο Κάρλο Καλέντα, στενός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, πρόκειται να παραμείνει υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης.

Δυο είναι, στη φάση αυτή, τα κύρια ερωτήματα προς απάντηση: αν θα δοθεί ένα τουλάχιστο υπουργείο σε εκπρόσωπο της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εσωκομματική ένταση μετά το δημοψήφισμα. Και αν οι γερουσιαστές που εγκατέλειψαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση (όπως είχαν κάνει, άλλωστε, και με την κυβέρνηση Ρέντσι) θα λάβουν, τελικά, κάποιου αξίωμα υπουργού ή υφυπουργού στο νέο κυβερνητικό σχήμα που διαμορφώνεται τις ώρες αυτές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία, Δημοψήφισμα Ιταλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Πάολο Τζεντιλόνι έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ιταλία: Συνάντηση Ματαρέλα - Τζεντιλόνι με φόντο την πρωθυπουργία

ADVERTISING

SHARE: