Ιταλία: Ο χορός των τεράτων

Ιταλία: Ο χορός των τεράτων
Ο υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ιδρυτής του κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο AP

Πιστή στον πολιτικό της πολιτισμό η Ιταλία, μετά τις εκλογές της Κυριακής και με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης, μοιάζει να παραδίδεται για μια ακόμη φορά στην πολιτική της εξισορρόπησης υπό τον τρόμο της κατάρρευσης

Του Χρήστου Στασινόπουλου

Το ιταλικό πολιτικό σύστημα, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, έχει δύο επιλογές : Ή θα παραδώσει την… Ρώμη σε μια ρωμαλέα συμμαχία λαϊκιστικών και ακροδεξιών στοιχείων που μιλούν εξ ονόματος των “πληβείων” της χώρας ή θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις “βρώμικες” αλλά αναγκαίες κινήσεις συμβιβασμού που θα οδηγήσουν την χώρα σε μια ανίσχυρη κυβέρνηση , η οποία όμως θα ικανοποιεί τους Ιταλούς “πατρικίους” και τους “συγκλητικούς” των Βρυξελλών.

Το δίλημμα τίθεται με αυτούς τους όρους καθώς είτε στη μια περίπτωση είτε στην άλλη τόσο η μετεκλογική αφήγηση, όσο και η πολιτική ατζέντα και ο δημόσιος διάλογος στην γείτονα έχουν τεθεί από τους πολιτικούς εκείνους σχηματισμούς που κινούνται στα δεξιά της Δεξιάς και στην καρδιά του λαϊκιστικού ρεύματος που σαρώνει την Ευρώπη.

Οι μεγάλοι νικητές των εκλογών δεν είναι άλλοι από το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα (γνωστή και ως πρώην Λέγκα του Βορρά). Τα κόμματα αυτά έκαναν ότι μπορούσαν για να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, το αντιεμβολιαστικό αφήγημα, την αντιευρωπαϊκή στάση και φυσικά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες ζει σημαντική μερίδα του πληθυσμού – κυρίως στο Νότο. Τόσο ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, όσο και ο Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, διάβηκαν τον Ρουβίκωνα και από τα προπύργια τους στην Βόρεια Ιταλία κατάφεραν να κατακτήσουν, με τις κατάλληλες αλλαγές σε ονόματα και ατζέντες, τις καρδιές και τα μυαλά των Ιταλών του Νότου.

Οι εκπρόσωποι των παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων, Μπερλουσκόνι και Ρέντσι με την ξαναζεσταμένη ρητορική τους και την πολιτική της συναίνεσης κατάφεραν να κρατήσουν τους ψηφοφόρους τους στο … σπίτι , όπως καταδεικνύεται εξάλλου από την ιστορικά χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές που άγγιξε το 73%.

Δικαιολογημένα λοιπόν ο Λουίτζι Ντι Μάιο, το κόμμα του οποίου πήρε μόνο του πάνω από το 30% της ψήφου, δηλώνει ότι πρέπει να είναι στην κυβέρνηση και ότι είναι ανοιχτός για επαφές με όλες τις πλευρές. Αντίστοιχα δικαιολογημένα ο Ματέο Σαλβίνι, διεκδικεί για τον εαυτό του την ηγεσία του κεντροδεξιού συνασπισμού από τον Σίλβιο, καθώς η ακροδεξιά Λέγκα έλαβε περίπου 18% της ψήφου ενώ το Forza Italia του πάλαι ποτέ Καβαλιέρε, 14,07%. Μένει να δούμε ποια θα είναι η άποψη του προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα για το μέλλον της χώρας, αλλά και τι συμφωνίες και με ποιο κόστος θα πέσουν στο τραπέζι. Μέχρι την επόμενη κάλπη…

Φωτογραφία: AP Photo/Andrew Medichini

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα