Ιταλία: Σε αδιέξοδο οι πολιτικές δυνάμεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία: Σε αδιέξοδο οι πολιτικές δυνάμεις για το σχηματισμό κυβέρνησης
O Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα AP

Οι μέχρι στιγμής συναντήσεις των πολιτικών δυνάμεων με τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα στην Ιταλία δεν έχουν αποφέρει καρπούς - Η χώρα παραμένει ακέφαλη από τις 5 Μαρτίου

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την συνάντηση με τον Ματαρέλα, υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να μην διεκδικήσει την πρωθυπουργία σε περίπτωση κυβερνητικής συμμαχίας με την Λέγκα και να συναινέσει στο να επιλεγεί ως πρωθυπουργός ένα τρίτο πρόσωπο. Τόνισε επίσης ότι οι προτεραιότητες, για το κίνημά του παραμένουν η στήριξη των ανέργων, η κατάργηση της μεταρρύθμισης των συντάξεων και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, εξ ονόματος της κεντροδεξιάς, τόνισε ότι η συντηρητική παράταξη είναι διατεθειμένη και αναμένει να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για να αναζητήσει στο κοινοβούλιο τις ψήφους που τις λείπουν, με στόχο να μπορέσει να εξασφαλίσει την καθοριστικής σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, μια τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετούσε το σύνολο των Ιταλών, έπειτα από δυο μήνες αστάθειας. Το πολιτικό μήνυμα, δηλαδή, είναι ότι η Λέγκα δεν εννοεί να εγκαταλείψει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να κυβερνήσει μόνον με τα Πέντε Αστέρια.

Ο προσωρινός γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Μαουρίτσιο Μαρτίνα δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας, διότι προέχει το εθνικό συμφέρον. Έθεσε πάντα ως προτεραιότητες την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και την βιωσιμότητα της δημόσιας οικονομίας.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, σήμερα το απόγευμα, ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να λάβει τις καθοριστικής σημασίας αποφάσεις του. Να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πολιτικό πρόσωπο, να προσπαθήσει να αναλάβει πρωτοβουλία για κυβέρνηση τεχνοκρατών ή να επισπεύσει την διάλυση της βουλής με στόχο νέες εκλογές, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Η ακροδεξιά Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων προτείνουν εκλογές στις 8 Ιουλίου

Η Ιταλία θα πρέπει να πραγματοποιήσει επαναληπτικές εκλογές στις 8 Ιουλίου, αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές που διεξήχησαν πριν από δύο μήνες, ανακοίνωσαν σήμερα το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα.

Ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο πρότειναν την ημερομηνία αυτή αφού συναντήθηκαν στο κοινοβούλιο, καθώς ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα διεξάγει έναν τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα