Ιταλία: Στις κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές

Ιταλία: Στις κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές
Musab Badur, 23, from Sudan, walks past electoral posters for Italy's general elections, in Milan, Italy, Saturday, March 3, 2018. An election in Italy on Sunday will determine the makeup of the nation's Parliament and its next government. (AP Photo/Antonio Calanni) ap phile

Ο Ματέο Ρέντσι επιχείρησε  να φανεί αισιόδοξος  προχωρώντας  στην πρόβλεψη ότι στην Γερουσία το κόμμα του θα μπορούσε να είναι πρώτη πολιτική δύναμη

Στις κάλπες  καλούνται από το πρωί της Κυριακής οι Ιταλοί. Η προεκλογική εκστρατεία τελείωσε, το Σάββατο κύλησε χωρίς δηλώσεις και ομιλίες, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν ήδη φροντίσει να στείλουν έγκαιρα τα μηνύματά τους.

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος  Ματτέο Ρέντσι προσπάθησε να περάσει ήδη  στην «επόμενη ημέρα» και δήλωσε: «Θα στηρίξουμε έναν υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς αρχίζοντας από τον Πάολο Τζεντιλόνι». Πρόκειται δηλαδή για ένα βήμα πίσω του Ρέντσι, λόγω και ενός πιθανού αρνητικού αποτελέσματος, όπως γράφει μεγάλο μέρος του ιταλικού τύπου. Την ίδια ώρα βέβαια ο επικεφαλής των «Δημοκρατικών» επιχείρησε  να φανεί αισιόδοξος  προχωρώντας  στην πρόβλεψη ότι στην Γερουσία το κόμμα του θα μπορούσε να είναι πρώτη πολιτική δύναμη.

Ασαφές το πεδίο στην κεντροδεξιά

Ο δε επίσημος, υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς  είναι πλέον ο Aντόνιο Ταϊάνι. Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν παραιτείται από την θέση του στις Βρυξέλλες. Θα πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί εάν  όντως  η Φόρτσα Ιτάλια θα πάρει περισσότερες ψήφους από την Λέγκα. Εάν δηλαδή,  οι κεντρώοι ψηφοφόροι θέλουν να εμπιστευθούν και πάλι τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, στην φάση αυτή,  χρησιμοποιεί σαφώς πιο χαμηλούς τόνους απ’ ότι στο παρελθόν.

Τα δε Πέντε Αστέρια, έκλεισαν την προεκλογική εκστρατεία τους στην κεντρική Πιάτσα Ντελ Πόπολο (Πλατεία του Λαού) της Ρώμης. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε ότι «η εποχή της αντιπολίτευσης  έχει τελειώσει» και ότι τώρα «αρχίζει εκείνη της διακυβέρνησης της χώρας». «Έχουμε μείνει μόνον εμείς και η Φόρτσα Ιτάλια. Πρέπει να στείλουμε σπίτι της μια ολόκληρη πολιτική κάστα», πρόσθεσε ο ιδρυτής του κινήματος, ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλλο. Αλλά οι επιθετικοί τόνοι του παρελθόντος -και στην περίπτωση αυτή-  αποτελούν σχεδόν εξαίρεση.  

Πηγή: Deutsche Welle

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα