Ήξεις – αφήξεις απ’ τον Πουτζντεμόν για την Καταλονία

Ήξεις – αφήξεις απ’ τον Πουτζντεμόν για την Καταλονία
Catalan regional President Carles Puigdemont attends a ceremony commemorating the 77th anniversary of the death of Catalan leader Lluis Companys at the Montjuic Cemetery in Barcelona, Spain, Sunday, Oct. 15, 2017. Catalonia's president is facing a critical decision that could determine the course of the region's secessionist movement to break away from Spain. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Ο πρόεδρος της καταλανικής περιφέρειας ζήτησε απ' την κεντρική κυβέρνηση προθεσμία δύο μηνών για διαπραγματεύσεις

Τα κλειδιά στην ισπανική κυβέρνηση για τον έλεγχο της Καταλονίας δίνει με τον τρόπο του ο πρόεδρος της Κάρλες Πουτζντεμόν, εφόσον φυσικά ο πρόεδρος Ραχόι τηρήσει τον λόγο του και δεν κάνει κι αυτός αναδίπλωση. Αλλά αυτό μένει να το δούμε…

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Καταλονίας απέφυγε πάλι να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν τελικά έχει ή δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, ενώ σήμερα λήγει το τελεσίγραφο απ’ την πλευρά Ραχόι, που έλεγε ότι αν απαντήσει με διφορούμενο τρόπο η σπανική κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.

Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν δεν απάντησε βέβαια στο ερώτημα, ζήτησε όμως προθεσμία δύο μηνών για διαπραγματεύσεις, μέσω επιστολής του προς τον ισπανό πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι ο καταλανός πρόεδρος έκανε μια συμβολική κήρυξη ανεξαρτησίας το βράδυ της Τρίτης, μόνο για να την αναστείλει μερικά δευτερόλεπτα αργότερα και κάλεσε για διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη για το μέλλον της περιφέρειας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι του έχει δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του –και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, αν επιμείνει στην απόσχιση–, απειλώντας ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας, αν επιλέξει την ανεξαρτησία.

«Η απάντηση δεν πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία. Πρέπει να πει ‘ναι’ ή ‘όχι’», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο.

«Αν απαντήσει με διφορούμενο τρόπο, σημαίνει ότι δεν θέλει τον διάλογο και άρα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση», είπε ακόμη.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τοπικά κόμματα για να ετοιμάσει την απάντησή του, αντιμετωπίζει μεγάλο δίλημμα.

Αν πει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία, η κυβέρνηση θα παρέμβει. Αν πει ότι δεν την κήρυξε, τότε το ακροαριστερό καταλανικό κόμμα CUP θα αποσύρει το πιθανότερο την υποστήριξή του από την κυβέρνηση μειοψηφίας.

Φωτογραφία: AP Photo/Manu Fernandez

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα