Καλιφόρνια: Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές, τουλάχιστον 23 νεκροί

Καλιφόρνια: Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές, τουλάχιστον 23 νεκροί
Napa County firefighter Jason Sheumann sprays water on a home as he battles flames from a wildfire Monday, Oct. 9, 2017, in Napa, Calif. Wildfires whipped by powerful winds swept through Northern California sending residents on a headlong flight to safety through smoke and flames as homes burned. (AP Photo/Rich Pedroncelli) AP

Οι αρχές εξέδωσαν νέες εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης και κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που μαίνονται εκτός ελέγχου στην Καλιφόρνια από την Κυριακή και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους.

Οι αρχές εξέδωσαν σήμερα νέες εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης και κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άλλες κομητείες προκειμένου να αποδεσμεύσουν και άλλους πόρους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η κατάσταση ωστόσο φαίνεται ότι επιδεινώθηκε σήμερα: το πρωί, μόνο το 10% της πυρκαγιάς Ταμπς –μεταξύ των κομητειών Νάπα και Σονόμα– ήταν υπό έλεγχο, αφού έκαψε ήδη 140.000 στρέμματα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας (Calfire). Η Ταμπς είναι η πέμπτη φονικότερη φωτιά στην ιστορία της Πολιτείας, αφού σκότωσε 13 από τα 23 θύματα των πυρκαγιών. Κατέστρεψε επίσης 576 κτίρια, από τα οποία τα 550 ήταν κατοικίες, αλλά εξακολουθεί να απειλεί χιλιάδες άλλα.

Η πυρκαγιά Άτλας, μια άλλη πολύ επικίνδυνη εστία, έχει κάψει ήδη 170.000 στρέμματα.

Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα παραμείνει δύσκολη και τις επόμενες ημέρες αφού η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι “οι συνθήκεςς αυξημένου κινδύνου θα συνεχιστούν σε ένα τμήμα της Καλιφόρνιας” τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο. Προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι στην περιοχή θα πνέουν άνεμοι η ταχύτητα των οποίων θα φτάνει τα 80 χιλιόμετρα την ώρα ενώ η υγρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 10-20%.

Το Πανεπιστήμιο της Σονόμα αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του προληπτικά, για την ασφάλεια των σπουδαστών και του προσωπικού του, μολονότι δεν απειλείται άμεσα.

Αναφορικά με τους αγνοούμενους, ο σερίφης της κομητείας Σονόμα Ρόμπερτ Τζορντάνο ανέφερε ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη 285 άνθρωποι. Ο εντοπισμός τους καθίσταται δυσκολότερος επειδή έχουν καεί περισσότερες από 70 κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή. Ο πραγματικός αριθμός των αγνοούμενων ωστόσο παραμένει άγνωστος αφού, όπως τόνισε ο σερίφης, πολλοί άνθρωποι σημαίνουν συναγερμό αναφέροντας ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με κάποιον συγγενή ή φίλο τους αλλά κατόπιν “ξεχνούν” να ενημερώσουν τις αρχές ότι τελικά τον βρήκαν, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται άσκοπα η αναζήτηση αυτών των προσώπων.

Περισσότεροι από 8.000 πυροσβέστες συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης των τουλάχιστον 18 μεγάλων πυρκαγιών στην Πολιτεία, με τη βοήθεια 70 ελικοπτέρων και 30 πυροσβεστικών αεροπλάνων. Έχουν ήδη σταλεί ενισχύσεις στην Καλιφόρνια από τις γειτονικές Πολιτείες (Νεβάδα, Ουάσινγκτον, Όρεγκον, Αριζόνα) και αναμένονται και άλλες.

(Φωτογραφία: AP Images)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα